(advertentie)

Zonnen is heerlijk. Geniet, maar wees ook voorzichtig!

Sunbathing

Zonnen is heerlijk en tijdens een vakantie is dit een bezigheid waar veel mensen van houden. Geniet hiervan, maar wees ook voorzichtig. Experts op het gebied van zonlicht geven graag hun 15 tips om verantwoord te zonnen.

Heerlijk op vakantie naar de zon!

Zontip 1: Smeer je goed in

Het klinkt logisch, maar we zien toch nog té vaak dat men zich niet of niet goed insmeert als ze gaan zonnen. Dit vergroot de kans op verbranden en daarmee de kans op huidaandoeningen. Smeer je minimaal 20 minuten voordat je gaat zonnen in met een goede zonnebrandcrème (SPF). Kies een SPF die past bij jouw huid. Een lagere factor wil niet zeggen dat je bruiner wordt, kies dus verstandig.

Herhaal het insmeren minimaal iedere twee uur en nadat je bent wezen zwemmen of als je je hebt afgedroogd.

Zontip 2: Smeer de rug ook in

Is er niemand die jouw even kan helpen met het insmeren van je rug dan is het insmeren van de rug soms een hele uitdaging. Door de crème aan de buitenkant van de hand te smeren kan je veelal wél op plekken komen waar je anders moeilijk bij komt.

Zontip 3: Bewaar de fles zonnebrandcrème goed

Zorg dat je de zonnebrand (SPF) niet in de zon bewaart, maar bij voorkeur op kamertemperatuur (rond de 20°C).

Zontip 4: Let op de houdbaarheidsdatum

De houdbaarheidsdatum van een zonnebrand is van toepassing op producten die nog niet gebruikt zijn. Vanzelfsprekend gebruik je een product niet meer als het over de datum is.

Zontip 5: Noteer de datum van openen

Heb je zonnebrand geopend, schrijf dan even de datum van openen op de tube/fles. Gebruik de zonnebrand vervolgens niet langer dan 12 maanden. Zonnebrand verliest de werking na een jaar en hierdoor kan je minder goed beschermt zijn tegen de zon en verhoog je de kans op verbranden.

Zontip 6: Vermijdt de zon op de heetste momenten van de dag

Tussen 12.00 en 15.00 uur is de zon op zijn sterkst. Zorg dat je dan onder een parasol zit, siësta houdt of geniet van een verfrissend drankje aan de overdekte bar.

Zontip 7: Bouw goed opOp veilige manier blootstellen aan de zon

In Nederland en België schijnt de zon relatief weinig. Zodra de eerste zonnestralen zich laten zien kleedt men zich minder gedekt. Zeker de plekken waar gedurende het jaar weinig zon komt (schouders, rug, buik en benen) zijn dan extra gevoelig voor zonlicht. Ga dus niet direct volop in de zon als je op vakantie bent, maar doe het rustig aan (en smeer je goed in!!).

Zontip 8: Let op met een gevoelige huid

Twijfel je of het verantwoord is om te zonnen met jouw huid, omdat die gevoelig is, vlekjes/plekjes heeft of anders aanvoelt/aanziet dan normaal? Vraag dan aan een expert om meer advies, bijvoorbeeld je huisarts of een huidspecialist.

Zontip 9: Pas op met medicijnen

Sommige medicijnen kunnen niet gebruikt worden in de zon. Raadpleeg daarom altijd eerst de bijsluiter of doe navraag bij een arts/apotheker.

Zontip 10: Scrub de huid op het juiste moment

Het verwijderen van oude huidcellen kan prettig zijn voordat je op vakantie gaat. Doe dit dan minimaal 2 dagen voordat je gaat zonnen. Dan kan de huid daarna voldoende tot rust komen. Scrub nooit direct na het zonnen omdat de huid hierdoor irritaties kan oplopen.

Zontip 11: Zon niet vaker dan 40 keer per jaar

Tel alle zonsessies in een jaar bij elkaar op (ook die van de zonnebank) en zorg dat je niet vaker dan 40 keer per jaar in de zon gaat.

Zontip 12: Verzorg de huid goed na het zonnen

Het verzorgen van de huid ná het zonnen wordt nog te veel vergeten. In de zon (en het water) droogt de huid uit. Het is daarom van belang dat de huid weer wordt gevoed. Gebruik een goede hydraterende bodylotion of aftersun na het zonnen.

Zontip 13: Keep it cool!

Bewaar je aftersun in de koelkast. Hiermee wordt de verkoelende werking van een aftersun extra gestimuleerd.

Zontip 14: Gebruik een bronzer voor meer bruiningsresultaat

Wil je jouw huid goed beschermen en wil je de bruining extra stimuleren, dan is een zonnebrand mét bronzer voor jou de goede keuze. De zonnebrand beschermt de huid goed en de bronzer zorgt voor een extra mooi diepbruin kleurtje.

Zontip 15: Geniet!

Geniet van de heerlijke warmte en ontspanning van de zon. De mens heeft zonlicht nodig en in Nederland en België geeft de zon alleen in de maanden juli en augustus voldoende Vitamine D af.

Disclaimer: Deze zontips zijn gebaseerd op ervaringen vanuit de praktijk en zijn algemene zontips. Voor een persoonlijk advies adviseren wij altijd de kennis van een vakkundig zonneconsulent(e) in te schakelen.