(advertentie)

Stedentrip naar Essaouira, Marokko!

Essaouira haven

Als je op vakantie bent in Marokko dan mag een bezoek aan het pitoreske Essaouira niet ontbreken. Essaouira heeft een rijke historie als handelsplaats aan de kust, een plek waar vroeger Arabieren, Europeanen en Afrikanen elkaar ontmoetten.  De ervaringen van toeristen wijzen uit dat Essaouira een verademing is ten opzicht van het drukke Marrakesh of Agadir. Essaouira is namelijk een stuk rustiger en kleiner en de stad ademt een sfeer die een stuk gemoedelijker is. Langzaamaan begint Essaouira steeds meer bekend te staan als toeristische trekpleister, onder meer omdat het zo geliefd is bij de kite-, wind- en golfsurfers.

Heerlijk op vakantie naar de zon!

Bezienswaardigheden

De medina
Het oude stadscentrum van Essaouira is een UNESCO werelderfgoed. Het begint wanneer je onder één van de oude toegangspoorten doorloopt. Het centrum staat erom bekend dat het rustig en gemoedelijk is. Daarnaast is de medina goed onderhouden, prachtig om eens rustig doorheen te lopen, want de medina bestaat uit vele kleine straatjes en steegjes, waar je langs weerszijden kleine winkeltjes kunt vinden. Daarnaast vind je in de medina een ruime keuze aan cafés, restaurantjes en natuurlijk terrasjes. In tegenstelling tot de souks van andere grote Marokkaanse steden wordt je hier niet opdringerig aangesproken om iets te kopen, maar laten de verkopers je rustig rondkijken in de winkels of kraampjes. Hierdoor hangt er een gemoedelijke sfeer. Je vindt allerlei koopwaar in de medina, van etenswaren tot kleding, maar ook specerijen die worden aangeboden om lichamelijke klachten te bestrijden.

Skala du Port / Skala de la Ville

Skala du Port ligt vlak bij de medina en de vismarkt. Het fort bevat vele kanonnen, ter verdediging van de stad. Tegen betaling kun je het fort betreden en deze bekijken. Daarnaast krijg je hiervoor een mooi uitkijkpunt over de medina, vismarkt en de haven. Deze haven staat bekend om haar vele blauwe bootjes (zie afbeelding). Vanaf Skala du Port kun je het strand ook makkelijk bereiken, zodat je na je cultureel bezoek even kunt ontspannen aan het water.

Vismarkt
Haven EssaouiraDe vismarkt van Essaouira vind je als je de medina uitloopt. Het is zeker leuk om even te bekijken hoe de vissers bezig zijn hun vangst op het droge te krijgen en daarna kun je de vis kopen. De vis wordt op lakens en dekens uitgestald, verser dan dit kun je de vis echt niet meer krijgen. Daarnaast zijn er ook de nodige restaurantjes in de omgeving, waar je de vis zo kunt laten bereiden en kunt eten. Heerlijk om even letterlijk de sfeer te kunnen proeven.

Beste reistijd Essaouira

Vanwege de ligging aan de Atlantische oceaan kan het vrij vochtig aanvoelen in Essaouira. De zomermaanden staan bekend als droog, want van juni tot en met september valt er amper regen. Daarnaast kunnen de temperaturen dan ook flink gaan oplopen tot een graad of 30. Toch voelt het in Essaouira vaak niet als 30 graden, omdat er geregeld een flinke wind staat: een fijne bijkomstigheid! De rest van het jaar ligt de temperatuur vanzelfsprekend lager en is de kans op regen groter. De beste reistijd is het voor- en het najaar; in de zomer is het door de verkoelende wind nog steeds goed vertoeven, maar zul je in Essaouira wel veel meer toeristen vinden. Als je echt op zoek bent naar rust is het daarom aan te raden in het voorjaar of najaar Essaouira te bezoeken.

Watersporten

Essaouira is niet alleen geliefd omdat het een rustgevende plek is, maar ook omdat de kustplaats een uitstekende plek is om allerlei watersporten te kunnen beoefenen. Kitesurfen, golfsurfen en windsurfen… eigenlijk is elke watersport wel mogelijk in Essaouira. Wil je graag les hebben dan zijn er een aantal bedrijfjes die kunt benaderen. Om te kitesurfen of te windsurfen is Explora Morocco een goed aanschreven bedrijf. Bleukite Essaouira staat ook aangeschreven als een goede surfschool, waar je ook prima je kinderen kunt laten lessen.

Tips

Essaouira stadsmuurReisinformatie
Hoe kom je nu eigenlijk in Essaouira? Helaas heeft het stadje geen vliegveld in de regio, maar kun je er wel komen met andere reismiddelen. Vanaf Marrakech en vanaf Agadir kun je met de bus naar Essaouira afreizen. Zo’n busreis duurt vanaf beide vertrekpunten ongeveer 2,5 uur. In deze grote steden heb je echter ook de mogelijkheid om een auto te huren. Dit geeft je iets meer vrijheid, zodat je bijvoorbeeld tijdens je rit ook even kunt uitstappen om te genieten van de prachtige omgeving.

Game of Thrones
In Essaouira zijn er opnames gemaakt voor de populaire tv-serie Game of Thrones. In de serie komt Essaouira terug als de stad Astapor, wat je vooral kunt zien aan de stadsmuren van beide steden. Het is mogelijk om in de stad een rondleiding te krijgen, waarbij de gids je helemaal kan bijpraten over alle ins en outs rondom de serie en Essaouira.