(advertentie)

Stedentrip naar Dubrovnik in Kroatië

Dubrovnik zee stad

In het zuiden van Kroatië, aan de Adriatische Zee, ligt de prachtige havenstad Dubrovnik. In de afgelopen jaren hebben steeds meer toeristen haar weg kunnen vinden naar deze stad, die ook wel ‘de parel van de Adriatische Zee’ wordt genoemd. Dubrovnik is onder meer bekend door haar oude stad met prachtige stadsmuren, welke sinds 1972 in de UNESCO Werelderfgoedlijst is opgenomen.

Heerlijk op vakantie naar de zon!

Je favoriete stad bezoeken?

Ontdek het nieuwe vakantieland Kroatië!

Bezienswaardigheden / Interessante plaatsen

  • De oude stad en haar stadsmuren: Veruit de meest bezochte attractie en grootste trekpleister van Dubrovnik. De bouw van de stadsmuren is begonnen in de 7e eeuw en werd door de eeuwen heen verstevigd en herbouwd. Tussen de veertiende en zeventiende eeuw werden deze muren voor het laatst echt grootst verbouwd. Dit komt omdat de stad nooit een echte aanval heeft hoeven af te slaan en de muren zo goed bewaard konden blijven. Het is een aanrader om de muren een keer te beklimmen, want van bovenaf heb je een prachtig uitzicht over de zee en over de stad zelf.
  • Dubrovnik Fort LovrijenacFort Lovrijenac: Eén van de bekendere spots van Dubrovnik. Prachtige locatie aan zee, gebouwd als verdedigingsfort. Het fort kun je gratis betreden in combinatie met een ticket voor de stadsmuren. Dit ticket is na een paar dagen ook nog geldig, gooi het daarom niet zomaar weg! Het fort is alleen al de moeite waard voor het uitzicht als je boven bent.
  • Kathedraal: De kathedraal stamt uit de 17e eeuw en werd gebouwd nadat de oude kathedraal in de aardbeving volledig verwoest was. De funderingen van deze oude Romaanse kathedraal liggen nog steeds onder de huidige kerk. Volgens de overleveringen werd de eerste kathedraal gebouwd in opdracht van Koning Richard Leeuwenhart.
  • Lapad: Als je voor een langere tijd in Dubrovnik verblijft zul je hoogstwaarschijnlijk overnachten op dit schiereiland. Op Lapad zijn namelijk veel mogelijkheden om te overnachten, zodat de oude stad wordt ontlast. Gelukkig is Lapad goed te bereiken en ben je binnen een kwartiertje op het schiereiland met bijvoorbeeld de bus. Daarnaast zijn er in Lapad veel mogelijkheden om uit te gaan!
  • Paleizen: In de stad zijn ook verschillende paleizen te vinden. Het Sponzapaleis is er daar één van. Op het plein van het paleis worden vaak festiviteiten gehouden en het paleis zelf is inmiddels een opslagplaats van waardevolle documenten geworden. Eerder werd het veelvuldig gebruikt als handelscentrum van de stad. Een ander paleis is het Rectorenpaleis, wat tegenwoordig wordt gebruikt als museum. Zeker de moeite waard om eens te bezoeken, je vindt er oude kunst, meubels, wapens en ook de oude muntencollectie.

Weer & Klimaat

Dubrovnik heeft, net als de rest van het aan de kust gelegen deel van Kroatië, een mediterraan limaat dat wordt beïnvloed door zijn ligging aan Adriatische Zee. Deze invloed zorgt ervoor dat er zo goed als geen weersextremen voorkomen in Dubrovnik. Zo zal het kwik maar zelden onder het minpunt komen en ligt de gemiddelde dagtemperatuur in de zomerperiode net iets onder de dertig graden Celsius. Over het algemeen kan gezegd worden dat Dubrovnik een erg aangenaam klimaat heeft, maar dat er van oktober tot en met april behoorlijk wat neerslag kan vallen. Het klimaat van Dubrovnik zorgt er ieder jaar weer voor dat de stad tot één van de drukst bezochte steden aan de Adriatische kust is.

Reisinformatie

Dubrovnik oude stadAls je met de auto naar Kroatië reist houd er dan rekening mee dat je op bijna alle snelwegen van Kroatië tol moet betalen. De tarieven hangen af van het voertuig waar je mee reist, zo wordt je natuurlijk zwaarder belast als je een aanhanger of camper hebt in plaats van een auto of motor. Dubrovnik is met het vliegtuig ook goed te bereiken. Vanuit Nederland duurt een vlucht ongeveer 2,5 uur en sta je dan ongeveer 20 kilometer buiten de stad, maar reis je vanaf het vliegveld binnen een halfuurtje naar Dubrovnik zelf.

Game of Thrones

In de laatste jaren is de populairiteit van Dubrovnik enorm gestegen, omdat de stad het decor vormt van een belangrijke stad(Kingslanding) uit de HBO-serie Game of Thrones. In de oude stad zijn er verschillende opnames gemaakt en fort Lovrijenac zal voor veel liefhebbers van de serie bekend zijn. Het fort wordt gebruikt voor de troonzaal, de haven van Dubrovnik voor de haven van Kingslanding en het nabijgelegen eiland Lokrum wordt gebruik voor de tuinen van Kingslanding. Er zijn in Dubrovnik verschillende tours te boeken, zodat de locals je helemaal bijpraten over waar welke scene gefilmd is.