(advertentie)

Madeira – de Atlantische parel

Madeira

Een waar roadtrip-walhalla met kindvriendelijke plekken, Lord of the Rings-waardige landschappen en bruisende steden. Madeira is betoverend. De World Travel Awards hebben de Portugese eilandengroep niet voor niks vier keer op rij uitgeroepen tot ‘Best Island Destination in Europe’. Toch kennen maar weinige mensen deze Atlantische parel. Benieuwd naar de 3 zonnige eilanden en wat Madeira allemaal te bieden heeft? Je leest het hier.

Heerlijk op vakantie naar de zon!

Zin in een vakantie naar Portugal?

Het bloemeneiland

Madeira is het hoofdeiland van de Portugese archipel en een waar plaatje. Het eiland van de eeuwige lente bestaat dankzij haar klimaat uit fotogenieke landschappen waar je uren doorheen kunt wandelen of rijden. Velden vol subtropische planten, hoge bergen, bananenplantages en wijngaarden. Je komt het allemaal tegen tijdens een reis op Madeira. 

De ruige kustlijn die afsteekt tegen het heldere water, de fotogenieke natuur en de sfeervolle steden, we kunnen er uren over doorpraten. Helemaal als we beginnen over de cultuur, het verse eten en de zon die er bijna altijd schijnt. Maar ook over de betoverende landschappen en de kronkelende wegen die je over het eiland voeren. Tegelijkertijd is het in de steden ook goed toeven. In de hoofdstad Funchal bijvoorbeeld waar je kunt geniet van een Madeira wijntje en het dagelijks leven aan je voorbij ziet gaan. Zie je jezelf al helemaal zitten op een terrasje in de haven? Vamos!

Wist je dat het eiland onder meerdere namen bekend staat? Het bloemeneiland is er daar een van. En dat is ook niet zo gek als je bedenkt dat er zeeën aan hibiscus, birds of paradise en lavendel te vinden zijn. De exotische bloemen zijn niet alleen in het wild te bewonderen. Ook de botanische tuinen waar het eiland zo bekend om staat, staan er vol mee. De beroemdste van de tuinen is Monte Palace Tropical Gardens. Neem de kabelbaan ernaar toe, struin op je gemak door de verschillende tuinen en laat je na je bezoek weer naar Funchal brengen in de traditionele toboggan.

Ook voor een goede hike of waterplezier kun je op het eiland terecht. Wandel bijvoorbeeld langs de kilometers aan levadas en ontdek de binnenlanden. Deze oude irrigatiekanalen die vroeger werden gebruikt voor de landbouw, vormen tegenwoordig de basis voor een heel netwerk aan wandelroutes. Afkoelen na een lange wandeling doe je in één van de vele natuurlijke baden zoals die van Porto Moniz.

Madeira - de Atlantische parel

Camera de Lobos

Het gouden eiland

Al is het heerlijk toeven op het hoofdeiland. Het buureiland Porto Santo mag ook zeker niet worden overgeslagen. Op slechts 2 uur varen liggen namelijk de mooiste gouden stranden op je te wachten. Je zou denken dat er nog maar weinig strandplekken in Europa onontdekt zijn, maar dit eiland is zo’n plek. Een paradijs van rust en ongereptheid.

De bijnaam het gouden eiland dankt Porto Santo aan de zandkorrels die zorgen voor een gele gloed over het hele landschap. Op Porto Santo kun je dan ook niet om de stranden heen, zoals Praia do Porto Santo en Ponta da Calheta. Zodra je met de boot vanaf Funchal het eiland nadert, is het eerste wat je ziet ongetwijfeld de kilometers aan goudkleurige zandstranden.

Klaar met luieren op het strand? Geen probleem! Stap in een jeep en ga op ontdekkingsreis. Tijdens de jeeptour valt je pas echt op hoe vaak en snel het landschap van Porto Santo verandert. In het Noorden liggen de woeste bergen met steile hellingen en vulkanische rotsformaties, terwijl aan de zuidkant de uitgestrekte stranden liggen te pronken. 

Madeira - de Atlantische parel - Porto Santo

Porto Santo

De verlaten eilanden

Stiekem bestaat Madeira niet uit 3 maar uit 5 eilanden. De drie verlaten eilanden van Ilhas Desertas liggen als een soort natuurlijk dam in de Atlantische oceaan. Op deze onaangetaste eilanden heerst een totaal anders klimaat dan op het zonnige Madeira. De kustlijnen zijn ruig en de eilanden zijn onbewoond door mensen. Wat er wel te vinden is? Een natuurreservaat, een hutje met een bewaker erin en het leefgebied van de bedreigde Mediterrane monniksrob. De eilanden bezoeken is niet toegestaan. Wel kun je er langs varen en wie weet. Misschien kom je onderweg wel walvissen en dolfijnen tegen die rondom de eilanden zwemmen.

Madeira - de Atlantische parel

Ilhas Desertas