(advertentie)

Op vakantie naar: Madagaskar

Het ruige landschap van Madagaskar

Wie kent het niet? Misschien is het vooral bekend onder de kinderen en dus ook automatisch onder de ouders van diezelfde kinderen. Misschien ken je het van de tekenfilms, die met de vele dieren die kunnen praten. Madagaskar wordt ook wel het Rode Eiland genoemd, wist je dat al?

Heerlijk op vakantie naar de zon!

Eiland

Madagaskar is een eiland en zou je bijna het 8ste continent kunnen noemen. Het eiland is ongeveer even groot als Frankrijk en België samen, met maar liefst 587.041 km². 88 miljoen jaar geleden is het eiland losgebroken van het supercontinent Gondwana en India. Hierdoor was er een gouden kans voor de natuur om zich volledig te evalueren, dit is waarom 90% van alle flora en fauna op Madagaskar nergens anders te vinden is.

Klimaat en landschap

Er zijn verschillende soorten klimaten in Madagaskar. In het noorden heerst een subtropisch klimaat, afhankelijk van de hoeveelheid regenval. Meer richting het centrum heerst er een vochtig subtropisch klimaat, hier is de luchtvochtigheid extreem hoog. In het westen spreken we over een warm steppeklimaat en in het gebied rondom de rivier de Mangoky heerst er een woestijnklimaat. Madagaskar is dus heel wat, te zien aan alleen de klimaten al.

Door de vele verschillende klimaten kent Madagaskar ook een prachtige natuur. In de winter liggen de tempraturen rond de 22 graden Celsius terwijl ze in de zomer rond de 35 graden lopen. Dat subtropische klimaat is dus dik verdiend! Omdat er dus verschillende klimaten zijn, zijn er ook vele verschillende landschappen. Om mee te beginnen dat het niet voor niks ‘het rode eiland’ wordt genoemd, dit verwijst namelijk naar de rood/bruine aarde waarmee het eiland bedekt is. In het zuiden is een dorre stekelwoestijn te vinden, dat verklaart het steppe klimaat. In het centrale stukje zijn er vooral groene rijstterrassen te vinden terwijl er in de oostkust weer subtropische oerwouden te vinden zijn.

Flora en fauna

Zoals ik eerder al zei, zijn er unieke dieren en plantensoorten op dit eiland te vinden. Stel je voor: je loopt door je jungle met regenlaarzen en een fotocamera als je ineen een hoog gepiep van boven hoort. Je kijkt om je heen, maar je kan niks zien. Je gids kijkt er niet van op en draait zich dan om, om jou te vinden die dit geluid niet kan plaatsen. Dan zegt hij tegen je dat het een Maki aapje is, hij wijst hem aan. Ja hoor, ineens zie je 2 feloranje oogjes je aanstaren vanuit een boom, verscholen achter de bladeren. Een unieke ervaring is het zeker, deze komen namelijk nergens anders voor. Zo zijn er nog veel meer dieren, de Fossa, de Aye-aye, de Maki’s en de Baobabboom, allemaal namen waar je alleen bekend mee bent door Freek Vonk, en de Madagaskar films natuurlijk.

Vakantie?

Misschien wel. Dit land heeft super veel mooie gebieden en plekken om naar toe te gaan, wel moet erbij gezegd worden dat Madagaskar 1 van de armste landen ter wereld is. De bevolking moet ongeveer van $2,- per dag rondkomen. En dit is niet bepaald veel. Ook al is het niet zo’n welvarend land, de lokale mensen zijn super gastvrij en gezellig. Natuurlijk kun je ook altijd kiezen om naar het toeristendeel van Madagaskar te gaan. Er zijn verschillende vakantietypen in Madagaskar.

Er zijn genoeg mogelijkheden. Lekker bruinbakken bij het zwembad of wandelen door de woestijn of jungle, voor iedereen wat wils!

Ziektes

Doordat Madagaskar dus een eiland is, worden ziektes niet snel bestreden en uitgeroeid. Als gevolg daarvan moet je verplicht zijn je ingeënt te hebben voor gele koorts en cholera. Ook is malaria nog niet uitgeroeid op dit prachteiland. Hiervoor kan je niet worden ingeënt, het kan alleen bestreden worden. Malaria wordt meegedragen met verschillende soorten muggen. Je kunt dit tegengaan door onder een klamboe te slapen en jezelf koel te houden zodat de muggen niet aangetrokken worden tot je zweet. Ook is het beter om stilstaande wateren te vermijden en niet uit de kraan te drinken.

Reisadvies

Als je graag naar Madagaskar wil dan zal je daar wel wat voor moeten doen. Een visum is namelijk verplicht, gelukkig is dat wel makkelijk. Het visum is 30 dagen geldig en is te verkrijgen bij aankomst op Madagaskar tegen een betaling van €35,- contant. Ook moet je een geldig paspoort hebben wat nog minstens 6 maanden geldig is. De aanbevolen reismaanden zijn mei, juli, juni, augustus, en september. Hiermee vermijd je de natte zomerperiode en haar cyclonen.

Geld en geldzaken

Op Madagaskar betalen de mensen met de Madagascische ariary. Het land is -50% goedkoper dan Nederland. Zo zijn bijvoorbeeld restaurants -71% goedkoper, levensmiddelen -41%, sigaretten -79% en het openbaar vervoer -95% goedkoper. In restaurants is het gebruikelijk om 5% fooi te geven.