(advertentie)

De beste zonbescherming. Ook tijdens je vakantie

zon, strand

Het is weer zomer en veel mensen zijn of gaan binnenkort op vakantie. Misschien ga je op vakantie naar Frankrijk, Spanje of Italië. Heerlijk, eindelijk even bijkomen en genieten van de zon. En gelijk heb je. Wanneer je naar een warm land op vakantie gaat, zul je veel blootgesteld worden aan de zon. Iets waar je misschien heel erg naar uit kijkt, aangezien de zomer in Nederland vaak nogal wat tegenvalt. Echter, het is daarom wel (extra) belangrijk dat je je goed beschermt tegen de zon. Hoe doe je dit? Wat is nu de beste zonbescherming?

Heerlijk op vakantie naar de zon!

De beste zonbescherming begint met goed smeren

De zon heeft zowel positieve als negatieve eigenschappen. De belangrijkste negatieve eigenschap is: het veroorzaken van huidkanker. Ondanks alle adviezen en waarschuwingen neemt het aantal patiënten met huidkanker in Nederland fors toe. We smeren niet vaak genoeg en te weinig. Al helemaal tijdens onze vakanties in het buitenland. Je moet een dikke laag zonnebrandcrème smeren, wil je de factor krijgen die op het flesje staat. Je moet 2 mg/cm2 op de huid aanbrengen. Dit is ongeveer een halve theelepel voor je gezicht. Voor je armen en benen heb je 4 eetlepels nodig, en voor je romp (voor en achter) ook nog eens 2 eetlepels. Daarnaast is het belangrijk dat je je tijdens je vakantie om de 2 uur opnieuw insmeert. Ook moet je je opnieuw insmeren als je uit het water komt (waterproof bestaat niet!). Blijf tussen 12 en 3 uur zoveel mogelijk uit de zon en bescherm je gezicht, schouders, haar en ogen ook door hoeden/petten en zonnebrillen te dragen. Tijdens je vakantie is een factor 30 voldoende. Overigens, je lichaam maakt nog steeds vitamine D aan, ook al gebruik je (veel) zonnebrandcrème.

Goede zonnebrandcrème

De beste zonbescherming bereik je alleen, wanneer je een goede zonnebrandcrème gebruikt. Drogisterijen staan vol met zonnebrandcrèmes, van verschillende merken en met verschillende ingrediënten. Wat moet je nu kiezen? En waar moet je op letten? Ten eerste is het belangrijk dat je een zonnebrandcrème kiest met veilige en effectieve zonnefilters (uv-A en uv-B bescherming). Sommige zonnefilters kunnen slecht tegen zonlicht en geven juist het tegenovergestelde effect! Voorbeelden van veilige en goede zonnefilters zijn:

  • tinosorb M;
  • tinosorb S;
  • mexoryl XL;
  • mexoryl SX;
  • zinkoxide en titaniumdioxide.

Daarnaast moet je er op letten dat een zonnebrandcrème geen irriterende bestanddelen bevat. Voorbeelden zijn:

  • slechte soorten alcohol, zoals alcohol denat, ethanol, methanol, ethyl alcohol, benzyl alcohol en isopropyl alcohol;
  • geurstoffen/parfum;
  • plantextracten/oliën, zoals als citrus, sinaasappel, st johns wort, bergamot, mandarijn, limoen, lavendel, rozemarijn, grapefruit, vijg, angelica, tea tree en ginger;
  • oxybenzone (wordt gek genoeg gebruikt als zonnefilter).
  • kleurstoffen.

Irriterende bestanddelen beschadigen de huidbarrière (en meestal merk je daar niks van) en vergroten daarmee de kans op zonschade. Soms kan het ook de effectiviteit van een zonnefilter aantasten. Op de blog van onderzoeksarts cosmetische dermatologie Jetske Ultee kun je lezen welke zonnebrandcrèmes de beste zonbescherming bieden.

De beste zonbescherming voor je gezicht

Hoe kun je je gezicht nu het best tegen de zon beschermen? Hierbij een aantal tips.

  • Gebruik een goed geformuleerde zonnebrandcrème. Het liefst een waar antioxidanten aan zijn toegevoegd. Niet alleen moet je je gezicht beschermen tegen uv-A en uv-B-stralen, maar ook tegen infrarood licht. Zonnefilters bieden hier geen bescherming tegen, antioxidanten wel! Helaas zijn dit vaak wel de duurdere zonnebrandcrèmes. Is het niet mogelijk om dit type zonnebrandcrème aan te schaffen, gebruik dan een goede ‘gewone’ zonnebrandcrème en lees de tip hieronder.
  • Gebruik huidverzorging met antioxidanten, zoals vitamine c, e en niacinamide. Ze verbeteren de effectiviteit van je zonnebrandcrème en neutraliseren vrije radicalen die zijn ontstaan door de zon.
  • Draag een hoed/pet en een zonnebril gedurende de dag.

Door deze drie tips toe te passen, geef je je gezicht de beste zonbescherming.

Acne door zonnebrandcrème?

Niet iedereen draagt graag zonnebrandcrème. Sommige mensen zijn ervan overtuigd dat ze er acne van krijgen. Dit hoeft niet per se waar te zijn. Er spelen meerdere factoren een rol. De zon maakt je huid dikker, waardoor er sneller puistjes kunnen ontstaan. Ook kunnen irriterende stoffen in de crème zorgen voor acne. Let wel, niet smeren is niet de oplossing! Voor de beste zonbescherming is zonnebrandcrème echt nodig. Je kunt kiezen voor een zonnebrandcrème die speciaal voor het gezicht is gemaakt. Deze hebben vaak een dunnere substantie. Kies ook voor veilige zonnefilters (zoals hierboven beschreven). Slechte zonnefilters kunnen irritatie in de diepere huidlagen veroorzaken, waardoor acne ontstaat. Bij een acne gevoelige huid is een fysische zonnebrandcrème (zoals zinkoxide en titaniumdioxide) waarschijnlijk de beste optie. Deze blijft op de huid liggen en kaatst uv-straling af, in plaats van chemische zonnefilters die in de huid trekken en uv-straling absorberen.

Zonbescherming van binnenuit

De beste zonbescherming bereik je niet door je alleen tegen de zon te beschermen van buitenaf. Voeding speelt een belangrijke rol in zonbescherming. Zorg ervoor dat je veel groente en fruit eet. Hierin zitten stoffen die je huid beter weerbaar maken tegen zonschade. Vooral groene groente, wortels, tomaten en blauwe bessen zijn goed.

Zonbescherming is overigens het hele jaar door nodig. UV-straling is er 365 dagen in het jaar. In de zomer en op vakantie is het verstandig om je meerdere keren op een dag in te smeren, zeker als je veel buiten bent. In de winter is één keer een spf (15 of 30) aanbrengen vaak voldoende. Dit kan een apart product zijn, maar een dagcrème met een spf is ook prima. Zo voorzie je jezelf van de beste zonbescherming.