(advertentie)

Weekendje Brussel

Weekendje Brussel - Koninklijk Paleis

Heb je zin om een weekendje weg te gaan? Dan is Brussel bezoeken een leuke optie. Brussel is de hoofdstad van het Koninkrijk België en wordt gezien als zowel de hoofdstad van Vlaanderen als van het Franssprekende deel Wallonië. Deze stad is vanuit Nederland goed te bereiken per trein, vliegtuig en met de auto. Er zijn veel bezienswaardigheden, musea, restaurants en leuke winkels, dus je kunt je hier makkelijk een weekend vermaken. In dit artikel tips voor een leuk weekendje Brussel.

Je favoriete stad bezoeken?

Enthousiast over een vakantie naar België?

Hoofdstad Europese Unie

Officieel heeft de Europese Unie natuurlijk geen hoofdstad, maar Brussel wordt toch wel een beetje gezien als hoofdstad. In de stad vind je onder andere gebouwen van de Europese Commissie, de Raad van de Europese Unie en de Europese Raad. De meeste gebouwen zijn gevestigd in de Leopoldswijk, ook wel de Europawijk genoemd. Mocht je tijd over hebben tijdens je weekendje Brussel, dan is het is leuk om deze gebouwen in de Europawijk te bezoeken en te kijken of je de nationaliteiten bij alle vlaggen kunt opnoemen.

Bezienswaardigheden Brussel

Weekendje Brussel - Manneken PisTijdens een weekendje Brussel zijn er een aantal bezienswaardigheden die je gezien moet hebben. Bekend uit de hoofdstad van België is natuurlijk Manneken Pis. Dit plassende jongetje staat in het centrum en is al meerdere keren beschadigd en gerenoveerd. Het beeld dat er nu staat is van 1817 en heeft al heel veel verschillende outfits gehad. Met bijzondere gelegenheden wordt Manneken Pis aangekleed met iets bijzonders. Als de Rode Duivels voetballen, krijgt hij ook een voetbalshirt aan. De gehele garderobe van Manneken Pis is te zien in Het Broodhuis op de Grote Markt. De Grote Markt is ook zeker het bezoeken waard tijdens een weekendje Brussel. Op dit centrale punt vind je het stadhuis van Brussel en veel gezellige terrasjes en winkels.
Verder is het tijdens een weekendje Brussel een uitdaging om het Atomium zo mooi mogelijk op de foto te zetten. Dit bijzondere monument is gebouwd voor de Brusselse Wereldtentoonstelling in 1958. Ook is het Koninklijk Paleis zeker een bezoek waard. Tussen 22 juli en 7 september is het paleis gratis toegankelijk (behalve op maandag) en kan je heerlijk flaneren door de grote gangen van het paleis.

Actief tijdens weekendje Brussel

Fietsen huren

Wil je iets actiefs doen tijdens je weekendje Brussel? Dan is het een aanrader om fietsen te huren. In Brussel kan je heerlijk fietsen en zo kan je meer zien in een weekend. Op veel plekken in de stad kan je een fiets ‘pakken’ en op deze manier genieten van al het moois daar. Ook leuk is de Brusselse Striproute. Door de hele stad zijn allerlei beroemde stripfiguren geschilderd op muren. De route langs zo’n 31 muren kan je fietsen en wandelen.

De Marollen

Bekend uit Brussel is ook de vlooienmarkt in volkswijk De Marollen. Iedere dag kan je in De Marollen op de Vossenmarkt snuffelen naar leuke, oude hebbedingetjes. Liefhebbers zeggen dat de beste dagen donderdag en vrijdag zijn en juist in het weekend is erg gezellig, perfect dus voor je weekendje Brussel. Nog niet klaar met snuffelen? Loop dan nog door de Hoogstraat, Blasestraat en de Zwavel voor nog meer antiek en tweedehandswinkels.

Openbaar vervoer in Brussel

Het openbaar vervoer in Brussel bestaat uit 6 metrolijnen, 15 tramlijnen en 71 buslijnen. Tijdens een weekendje Brussel kan je je dus makkelijk verplaatsen met het openbaar vervoer. Als toerist is het het makkelijkst om een JUMP kaart te kopen. Met deze JUMP kaarten kan je zowel gebruik maken van de bus, als de tram en de metro. Ideaal dus. Er zijn verschillende JUMP kaarten. In Brussel verkopen ze kaartjes voor een enkele reis, 5 rittenkaarten, 10 rittenkaarten en een dagkaart. Tijdens een weekendje Brussel is het verstandig om van te voren even na te denken hoe veel gebruik je gaat maken van het openbaar vervoer. Met een 10 rittenkaart bespaar je veel geld ten opzichte van een enkel reis. Zowel het metronetwerk als het bus- en tramnetwerk brengen je naar alle bezienswaardigheden in Brussel.

Winkelen in Brussel

Brussel, Grote MarktTijdens een weekendje Brussel mag even winkelen niet ontbreken. Brussel is een heerlijke winkelstad, voor werkelijk iedere prijsklasse zijn hier veel winkels te vinden! De populaire merken zoals de ZARA en H&M hebben een vestiging op de Nieuwstraat. De Nieuwstraat is autovrij, dus je kunt hier ongestoord slenteren. Ook hét warenhuis van Brussel, City 2 zit aan de Nieuwstraat. Aan de Louizalaan, Watterloolaan en de Grote Zwavel vind je de chiquere winkels van Brussel. Alle duren modemerken hebben hier een winkel. Wil je tijdens het shoppen gezellig lunchen? Ga dan zeker langs één van de vele pleinen in Brussel. De Grasmarkt en het Sint Goriksplein zijn ontzettend leuk. Mocht er op de Grote Markt geen plek meer zijn, ga dan zeker langs deze idyllische plekken in Brussel. Zoals je leest, winkelen in Brussel kan ontzettend goed! Belgen komen uit het hele land om goed te shoppen in deze mooie stad.

Vergeet tijdens je weekendje Brussel niet te genieten van de heerlijke Vlaamse friet en het Belgisch bier.

photo by: NielsMickers