(advertentie)

Vakantie Glasgow in Schotland!

Vakantie naar Glasgow

Glasgow is een belangrijke stad in Schotland en de op twee na grootste stad van het Verenigd Koninkrijk. De stad heeft ruim een half miljoen inwoners. Een vakantie naar Glasgow, dat hoor je niet zo vaak, interessant dus! De stad heeft enorm veel te bieden qua bezienswaardigheden, musea, eten en drinken. Je kunt Glasgow en omgeving ontdekken doormiddel van een kortere citytrip of een langere (auto)vakantie. Ontdek hier meer over jouw vakantie naar Glasgow.

Je favoriete stad bezoeken?

Over Glasgow

Glasgow is door zijn grote haven één van de belangrijkste handelssteden van het Verenigd Koninkrijk. Het is ondanks de haven totaal geen grauwe industriële stad. De stad heeft de afgelopen tweehonderd jaar enorm geïnvesteerd in architectuur en cultuur. In Glasgow vind je dus de meest moderne en klassieke gebouwen door elkaar heen. De stad wordt na Londen gezien als de belangrijkste winkelstad van het Verenigd Koninkrijk. De belangrijkste, en autovrije, winkelstraat van de stad is Buchanan Street. Maar je hebt daarnaast ook de Argyle Street en de Sauchiehall Street. Van de typische Schotse pubs tot grote winkelcentra, je hebt het er allemaal. Voor nog geen vijftien euro ben je binnen uur in Edinburgh, het is dus ook nog een idee om die twee steden te combineren. Kortom, tijdens je vakantie naar Glasgow hoef je je niet te vervelen!

Bezienswaardigheden

In Glasgow is van alles te zien. Van oude Schotse gebouwen tot bruisende winkelstraten. En vergeet de moderne Clyde Auditorium niet! We zetten hier wat bezienswaardigheden op een rij die jij kunt gaan afstrepen tijdens je vakantie naar Glasgow. We hebben de bezienswaardigheden opgedeeld in verschillende categorieën.

Oudere gebouwen

 • Glasgow City Chambers is het imposante stadshuis van Glasgow. Het gebouw werd in 1888 gebouwd en ingewijd door koningin Victoria. Het is meer dan honderd jaar de plek van het succesvolle stadsbestuur geweest. Je kunt hier een rondleiding krijgen, die zeker de moeite waard zal zijn.
 • Glasgow Cathedral is een kathedraal uit de dertiende eeuw. Het is één van de weinige gebouwen in Schotland die de Reformatie in 1560 overleefde. Je kunt dit unieke kathedraal gratis bezoeken.
 • Vanuit de Glasgow Cathedral kun je het beste meteen even langs het Glasgow Necropolis. Dit is een enorm kerkhof met imposante grafstenen. Hier zijn, door de tijd heen, meer dan 50.000 mensen begraven. Omdat niet iedereen zich een grafsteen kon veroorloven staan er in totaal alsnog 3500 grafstenen.  Het ligt op een kleine heuvel waardoor je vanaf hier ook nog eens een mooi uitzicht over de stad hebt. Dit moet je bezocht hebben tijdens je vakantie in Glasgow!
 • Mitchell Library is één van de grootste openbare bibliotheken van Europa. Er bevinden zich hier wel meer dan één miljoen boeken. Het indrukwekkende gebouw werd in 1877 gebouwd. Met zijn iconische groene koepel zul je het gebouw niet snel missen. In het aangebouwde deel in 1980 bevind zich het Mitchell Theathre.
 • Glasgow University is nog zo’n gebouw waar je u tegen zegt. De universiteit werd in 1451 opgericht en is daarmee de één na oudste universiteit van Schotland. In 1871 trok de universiteit in het Gilbert Scottgebouw, het huidige hoofdgebouw .

Musea

 • Kelvingrove Art Gallery and Museum is één van de populairste attracties van Schotland. Het museum werd gebouwd en opgericht in 1901. Het is een gratis museum en kunstgalerie. Het museum bevat 22 afdelingen waarin ongeveer 8000 objecten tentoon worden gesteld.
 • Riverside Museum is een transportmuseum dat werd geopend in 2011. Het is in tegenstelling tot andere musea dus een vrij nieuw museum. Het werd wel al meteen in 2013 uitgeroepen tot Europees museum van het jaar. Daar zal vast een goede reden voor zijn, kijken dus!
 • Hunterian Museum and Art Gallery is het oudste openbare museum van Schotland. Het werd geopend in 1807 en is eigendom van de Universiteit van Glasgow. Het Hunterian bestaat uit o.a. het Huntarian museum, het dierkundig museum, de Hunterian Art Gallery en het Macintosh huis. Je vindt hier een breed scala aan wetenschappelijke objecten.
 • Gallery of Modern Art is een modern kunst museum. De kunstcollectie is dan misschien niet enorm. Maar het gebouw alleen al is zeker een bezoekje waard. Het gebouw werd in 1778 gebouwd en staat in het hartje van Glasgow op het Royal Exchange Square.

Overige

 • Glasgow Botanic Gardens is een grote botanische tuin in Glasgow. De tuin ligt aan de oever van de Kelvin, een rivier die door de stad loopt. De tuin staat bekend om de vele broeikassen en de daardoor tropische collecties planten. Een mooie plek is Kibble Palace, je vind hier prachtige boomvarens in een ruime, ronde en smeedijzeren broeikas. Door de tuin heen vind je ook verschillende beelden. Als je van bloemen en planten houdt is dit wel de plek waar je moet zijn geweest.
 • Glasgow Green is het oudste park van Glasgow. Het park is geopend in de vijftiende eeuw. Vanaf het stadscentrum ben je zo in het park. Het park is ruim 55 hectares groot, je hoeft je dus geen zorgen te maken over de drukte in het park. In het Glasgow Green vind je een aantal monumenten, zoals de McLennan Arch. Je vindt hier ook het prachtige People’s Palace dat gebouwd is in 1898.Vakantie naar Glasgow 4
 • Clyde Auditorium is één van de meest iconische gebouwen van Glasgow. Het is het symbool van het moderne Glasgow en ligt aan de oever van de rivier Clyde. Het is een concert- en evenementenhal die een beetje doet denken aan het Sydney Opera House. Inwoners noemen het gebouw ook wel ‘Armadillo’ oftewel; het gordeldier.
 • Hampden Park was tot de opening van het Marcanã in Brazilië het grootste stadion van de wereld. Het toeschouwersrecord werd in 1937 gevestigd: 149.000. Inmiddels is dit aantal geslonken tot zo’n 52.000 zitplaatsen. Het Hamden Park wordt ook wel het Wembley van Schotland genoemd. Het Schotse nationale elftal speelt hier zijn wedstrijd en de Schotse bekerfinale speelt zich hier af. Het stadion werd in 1903 gebouwd en heeft enorm veel historie. Het stadion heeft ook een museum, waarin je ziet hoe belangrijk voetbal in Glasgow en Schotland is. Je kunt naast dit stadion ook het legendarische Celtic Park van Celtic of het Ibrox Stadium van Rangers FC bezoeken.

Eten en drinken

Glasgow is een ideale stad om heerlijk te gaan uit eten of te gaan stappen. Er zijn in Glasgow ontzettend veel leuke plekjes om te gaan eten. Als je voor typische Schotse gerechten gaat, kun je onder andere terecht bij Babbity Bowster. Maar Glasgow staat ook bekend om zijn Indiase restaurants. Bijvoorbeeld The Dabba en Dakin, zij staan bekend om hun hoogwaardige Noord- en Zuid-Indiaas eten. Ben je meer een vleesliefhebber? Dan zijn restaurants als Slouch en Maggie May’s iets voor jou.  Ben je van plan om een pub te bezoeken? Kijk dan eens naar pubs als The Ben Nevis, The State Bar of The Bon Accord. Je leest het al, tijdens je vakantie in Glasgow kun je, wat eten en drinken betreft, alle kanten op.

Vervoer

Om je vakantie naar Glasgow te kunnen realiseren is het natuurlijk wel handig om vervoer te hebben. Een vlucht naar Glasgow is ongeveer anderhalf uur vliegen. Dat is gelukkig hartstikke goed te doen. Glasgow heeft een eigen vliegveld; Glasgow International Airport. Vanaf het vliegtuig ben je in een halfuur in centrum van de stad. In Glasgow zelf kun je het beste gebruik maken van het metronetwerk van de stad. Of je kunt de bus pakken, die komen ook overal. Daarnaast is de binnenstad van Glasgow compact genoeg om het meeste te lopen. Hieronder een kaartje zodat je tijdens je vakantie naar Glasgow al een beetje weet hoe de stad eruit ziet!