(advertentie)

Stedentrip naar Split in Kroatië

Stedentrip Split

Een stedentrip naar Split, ook wel de witte stad genoemd, is zeker aan te bevelen! Door te vliegen ben je binnen twee uur in een prachtige stad vol cultuur, in het zuiden van Kroatië. De stad ligt aan de Adriatische zee en is de grootste en belangrijkste stad van de provincie Dalmatië. Split is een belangrijk verkeersknooppunt, een aantal plaatsen en eilanden zijn namelijk alleen te bereiken via de stad Split. Split is met ruim 200.000 inwoners de tweede grote stad van Kroatië. De stad is ruim 1700 jaar oud en is een echte trekpleister met de vele archeologische, culturele en geschiedkundige bezienswaardigheden.

Je favoriete stad bezoeken?

Ontdek het nieuwe vakantieland Kroatië!

De omgeving van Split is prachtig. Zo heb je vanuit Split een adembenemend uitzicht over de Adriatische zee en is de heuvel Marjan, die vlakbij Split ligt, ook zeker een bezoekje waard. De Marjan is begroeid met allerlei prachtige soorten bomen en bloemen en vanaf de Marjan, na een pittige klim, heb je ook een prachtig uitzicht over Split en kun je de stad Trogir zien liggen.

Cultuur tijdens een stedentrip naar SplitThe Palace of Diocletian is full of history and culture, Split, Croatia

Midden in het oude centrum van de stad ligt het Paleis van Diocletianus. Dit paleis werd rond 300 na Christus gebouwd in opdracht van keizer Diocletianus. In en rond het Paleis van Diocletianus kan je tijdens je stedentrip onder andere de kathedraal van St. Domnius, waarin het mausoleum van keizer Diocletianus is gebouwd, en de klokkentoren van de kathedraal bewonderen. Je hebt vanaf de klokkentoren een prachtig uitzicht over de rode daken van de stad en het landschap van Kroatië. Ook de zuilengalerij, de tempel van Jupiter, de Paleiskelder en de stadsmuur bij het Paleis van Diocletianus zijn zeker de moeite van het bekijken waard tijdens je stedentrip.

Het paleis is tegenwoordig opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco en is één van de best bewaarde Romeinse paleizen. Er zijn geen andere antieke keizerlijke paleizen gebouwd vóór of na het paleis van Diocletianus in Split die nog zo in goede staat zijn als dit paleis in Kroatië. Split werd opgericht door de keizer Diocletianus, vroeger heette het Spalato, wat ‘klein paleis’ betekent. Hij maakte de stad tot zijn eigen woonplaats en bouwde binnen de muren van de stad het paleis en een groot plein.

Vliegen naar Split?

Uitgaan in Split

Naast alle historie en cultuur is nog veel meer te zien en te doen tijdens een stedentrip naar Split in Kroatië. Voor liefhebbers van een feestje is Split ook de ideale stad. Ieder jaar wordt wordt het Split Festival gehouden. Dit is altijd in het begin van juli, maar er worden  de hele zomer door allerlei muziek- en culturele evenementen georganiseerd. Wanneer je dus in de zomer een stedentrip naar Split maakt, is er meer dan genoeg te doen.

Op de boulevards kun je heerlijk genieten van een diner en/of een drankje, bijvoorbeeld bij ST Riva. Hier kun je heerlijk buiten op het terras zitten, maar ook op een balkon met een prachtig uitzicht. Voor later op de avond is er ook een ruime keus om uit te gaan, bijvoorbeeld Gaga, een relatief klein barretje, maar wel erg populair in de zomer. Als je daarna nog even lekker wilt feesten, zijn er in Split meer dan genoeg mogelijkheden. Het populairste uitgaansgebied is bij het strand van Bacvice, hier heb je meerdere discotheken en barretjes, onder meer Caffe Bar Bacvice: een club met twee verdiepingen, waar voornamelijk techno en disco muziek wordt gedraaid. Je kunt er de hele nacht door feesten. Wil je liever ergens heen waar het iets rustiger is? Loop dan het centrum in. Tot ongeveer een uur of twee zijn er meerdere barretjes open, bijvoorbeeld Red Room.

Het strand in Split

Enjoy the beautiful nature at the amazing bays of Brela, near Split, CroatiaWil je tijdens je stedentrip naar Split even de drukte van de stad ontvluchten? Dan kun je heerlijk genieten op één van de stranden. Het bekendste strand van Split is Bacvice, het is hierdoor wel een erg druk strand. Maar het is één van de weinige zandstranden en het is een beschut strand, je vindt er een gezellige strandtent waar je heerlijk wat kunt drinken of kunt lunchen.

Onderaan de heuvel Marjan zijn ook een aantal stranden. Deze stranden hebben allemaal kiezelsteentjes. Bij het Bene strand zijn veel faciliteiten en speelplaatsen, ideaal dus voor gezinnen met kinderen. En het Kajsuni strand is heerlijk rustig, hier kom je helemaal tot rust. Bij de meeste stranden zijn er mogelijkheden om iets te eten of te drinken te kopen.

Vliegen & Vliegtickets

Vanuit Nederland kan je vanaf Amsterdam Schiphol vliegen naar Split. Na een vlucht van ongeveer twee uur kom je aan op het vliegveld van Split: Split Airport. Verschillende  vliegtuigmaatschappijen bieden vanuit Nederland vluchten naar Split aan. Ben je op zoek naar een goedkope vlucht naar de hoofdstad van Kroatië? Probeer van buiten Nederland te vliegen. Vaak zijn vluchten vanuit Dusseldorf, Brussel of Frankfurt goedkoper dan vanuit Amsterdam.

Een stedentrip naar Split is genieten voor jong en oud!

photo by: Ribicic, Rialfver, E.coli