(advertentie)

Stedentrip naar Kopenhagen

de kleine zeemeermin kopenhagen

Kopenhagen, officieel København, is de hoofdstad van Denemarken en telt ruim 548 duizend inwoners. De stad ligt op het eiland Seeland, net ten westen van het Zweedse Malmö. Via de Sontbrug ben je zo in Zweden. De bekendste bezienswaardigheden in Kopenhagen zijn de Kleine Zeemeermin en de haven Nyhavn, met de vrolijk gekleurde huizen. Een stedentrip naar Kopenhagen heeft meer te bieden. Zo kent de stad het oudste attractiepark ter wereld. Kan je winkelen aan de langste winkelstraat van Europa, Strøget en je kunt een kijkje nemen in Christiansborg, waar de bekende Deense serie Borgen is opgenomen. In dit artikel lees je tips voor jouw vakantie naar Kopenhagen.

Je favoriete stad bezoeken?

Interesse in een vakantie naar Denemarken?

Vakantie naar Kopenhagen

Een vakantie naar Kopenhagen kan je op verschillende manieren besteden. Waarschijnlijk de bekendste variant is een stedentrip. Tijdens een stedentrip naar Kopenhagen vlieg je naar de hoofdstad van Denemarken en verblijf je hier een weekend of enkele dagen. Naast een citytrip, kan je Kopenhagen ook toevoegen als stop tijdens een autovakantie of roadtrip door Denemarken. Populaire vakanties naar Kopenhagen zijn:

 • Stedentrip
 • Autovakantie
 • Rondreis
 • Vliegvakantie

Vervoer in en naar Kopenhagen

Het vervoer naar de stad Kopenhagen kan op verschillende manieren. De afstand Amsterdam Kopenhagen is hemelsbreed 622 kilometer. Met de auto is het bijna 800 kilometer en 8,5 uur rijden. Een stedentrip naar Kopenhagen kan je ook met de trein doen. Na iets meer dan 11,5 uur ben je midden in de hoofdstad van Denemarken. Stedentrip naar KopenhagenHet snelst is om te vliegen. Binnen 1,5 uur ben je op het vliegveld van Kopenhagen. Vanaf Kopenhagen Airport rijden veel metro’s en treinen die je naar het centrum brengen. Na ongeveer 15 minuten ben je midden in het centrum.
Tijdens een stedentrip naar Kopenhagen kan je het best reizen per fiets of lopend. De stad kent redelijk veel fietsers en biedt mooie, brede fietspaden. Op veel plekken kan je goedkoop fietsen huren. De bezienswaardigheden in Kopenhagen liggen op loopafstand van elkaar. Mocht je niet de hele dag willen lopen of fietsen, de stad heeft ook een metronetwerk: de S-tog. De S-trein brengt je naar alle wijken en bezienswaardigheden in Kopenhagen.

Klimaat Kopenhagen

Het Deense klimaat lijkt erg op het Nederlandse klimaat. Het klimaat in Kopenhagen wordt omschreven als een zeeklimaat. De zomermaanden juni, juli en augustus zijn heerlijke maanden om een stedentrip naar Kopenhagen te plannen. De temperaturen schommelen dan tussen de 20 en de 25 graden Celsius, met uitschieters naar 28 graden Celsius. Net als in Nederland is het weer in Kopenhagen niet te voorspellen. Het kan zijn dat het, ook in de maanden juni, juli en augustus toch de hele dag regent. Maar deze maanden heb je de minste kans op neerslag in Denemarken. De beste reistijd om Kopenhagen en de Kleine Zeemeermin te bezoeken zijn de zomermaanden.

Bezienswaardigheden Kopenhagen

De stad Kopenhagen kent veel leuke, toeristische attracties. Bezienswaardigheden die je tijdens je stedentrip naar Kopenhagen zeker moet bezoeken zijn:

 • Nyhavn, KopenhagenNyhavn
  De bekendste en meest gefotografeerde toeristische trekpleister van Kopenhagen is Nyhavn. Rondom deze Nieuwe Haven vind je allerlei gekleurde houten huizen. De velen restaurants en bars zorgen voor veel gezelligheid. Onder locals is Nyhavn een populaire uitgaansplek, zeker als het mooi weer is, is het hier erg druk. Sprookjesschrijver Hans Christian Andersen heeft in verschillende huizen aan Nyhavn gewoond. Vanaf de haven varen tegenwoordig veel rondvaartboten. Kopenhagen vanaf het water is prachtig, dus een rondvaart door Kopenhagen is zeker een aanrader tijdens je stedentrip naar Kopenhagen.
 • De Kleine Zeemeermin
  Het symbool van Kopenhagen is het beeld van de Kleine Zeemeermin. Het wereldberoemde standbeeld van de hoofdpersoon uit het sprookje van Hans Christian Andersen wordt iedere dag door veel toeristen gefotografeerd. Tijdens een stedentrip naar Kopenhagen mag een bezoek aan dit beroemde beeld dus niet ontbreken. De Kleine Zeemeermin in KopenhagenHet beeld van de Kleine Zeemeermin is 1,25 meter hoog en werd gemaakt door Edward Eriksen. Op 23 augustus 1913 werd het op de rots in het water gezet. De Kleine Zeemeermin is meerdere keren onthoofd, besmeurd, ontarmd en aangekleed. Inmiddels wordt er aan gedacht om Den Lille Havfrue, zoals ze in Denemarken wordt genoemd, verder in het water te plaatsen. Op deze manier is het moeilijker om het beeld te bereiken.
 • Amalienborg
  De residentie van de Deense koningin, Amalienborg, zijn gebouwd rond 1750. Sinds 1794 wordt het paleis gebruikt door de koninklijke familie. Amalienborg bestaat uit 4 vleugels, die in een vierkant staan rond het standbeeld van Frederik V op zijn paard. Van de 4 vleugels zijn 2 vleugels nog in gebruik, de andere 2 vleugels zijn open voor publiek. Hier vind je het Amalienborg museum met onder andere de kroonjuwelen van de Deense koninklijke familie. Om 12:00 uur is de wisseling van de wacht bij Amalienborg. Zeker als iemand van het Deense koningshuis binnen is, is dit de moeite waard om te bekijken.
 • Christiansborg
  Christiansborg Slot, gelegen op het eiland Slotsholmen, is een paleis midden in het centrum van Kopenhagen. In dit gebouw is elke macht van Denenmarken vertegenwoordigt. Hier vind je het Deens Parlement, het Deens Hooggerechtshof en het kantoor van de Eerste minister van Denemarken. Delen van Chrisiansborg worden gebruikt door de Deense koninklijke familie. Ken je de Deense tv-serie Borgen? Die is grotendeels hier opgenomen. Veel delen van het gebouw zal je herkennen als je de dramaserie hebt gezien.
Vakantie naar Kopenhagen boeken? Aanbiedingen bekijken

Attractieparken in Kopenhagen

Kopenhagen kent twee populaire attractieparken die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken tijdens een stedentrip naar Kopenhagen. Beide pretparken zijn enorm populair en trekken jaarlijks miljoenen bezoekers.

Tivoli Kopenhagen

Kopenhagen TivoliHet drukst bezochte en populairste attractiepark is van Denemarken is Tivoli in Kopenhagen. Tivoli ligt midden in de stad, vlakbij het Rådhuspladsen, het stadhuisplein. Dit pretpark is een combinatie tussen een attractiepark, een cultuurpark en een sprookjesbos. Voor Tivoli in Kopenhagen kan je een dagkaart kopen zodat je vrij toegang hebt tot alle attracties. Ook kan je per attractie los betalen. Naast attracties zijn er ook veel parkjes waar je heerlijk kunt relaxen, is er iedere dag live muziek en zijn er veel eetgelegenheden in het attractiepark. Typerend voor Tivoli in Kopenhagen zijn de 115.000 gloeilampen die iedere avond aangaan. Deze lampen maken Tivoli ’s avonds tot een waar sprookje. Leuk feitje: Walt Disney heeft Tivoli in Kopenhagen bezocht ter inspiratie voor zijn eerste Dinseypark!

Dyrehavsbakken Kopenhagen

Het oudste attractiepark ter wereld waar nog werkelijk bezoekers komen is Dyrehavsbakken en vind je in Kopenhagen. Bakken, zoals het pretpark wordt genoemd opende in 1583 haar deuren en is gratis toegankelijk. Je betaalt per attractie. Je kunt ook een dagkaart kopen, dan zijn juist de attracties gratis. Het is handig om hier van te voren even over na de te denken. Wil je tijdens je stedentrip naar Kopenhagen de hele dag naar Dyrehavsbakken, dan is het aan te raden om een dagkaart te kopen. Dyrehavsbakken in Kopenhagen kent een divers aanbod aan attracties en eetgelegenheden, voor ieder wat wils! Dyrehavsbakken vind je in de bosrijke wijk Dyrehaven, het Hertenpark.

Winkelen in Kopenhagen

In Kopenhagen kan je ontzettend goed winkelen. In deze designstad kan je werkelijk uren struinen. De stad kent veel winkels van dure designmerken. De Kronprinsengade is de PC Hooftstraat van Kopenhagen met veel luxe winkels en dure merken. Wil je iets goedkopere kleding scoren, dan moet je naar Strøget. Strøget is de langste winkelstraat van Europa en heeft voor ieder wat wils. Van goedkope kleding tot exclusieve kunst. Ook souvenirs van onder andere de Kleine Zeemeermin en kaarten of magneten van Nyhavn koop je hier. Het bekendste warenhuis van de stad, Illums Bolighus, is ook te vinden aan Strøget. Zoals je leest, winkelen in Kopenhagen kan op verschillende plekken. Gelukkig liggen de Kronprinsengade en Strøget dicht bij elkaar. Dit maakt het winkelen een stuk makkelijker tijdens je stedentrip naar Kopenhagen!

photo by: MikHartwell