(advertentie)

Stedentrip naar Riga, de hoofdstad van Letland

Riga, de hoofdstad van Letland ligt aan de Golf van Riga in de Oostzee. Deze culturele hoofdstad heeft zo’n 650.000 inwoners waarmee het de grootste stad van Letland is. Dwars door Riga stroomt de Westelijke Dvina, de langste rivier van de Baltische Staten. De scheiding door de Westelijke Dvina zorgt voor sfeervolle plaatjes. Een stedentrip naar Riga is de laatste jaren steeds populairder geworden. Dat hebben vliegtuigmaatschappijen ook opgemerkt, je kunt steeds goedkoper vliegen naar Riga. De stad heeft zich steeds meer ontwikkeld tot een moderne Europese stad. De vele bezienswaardigheden in de stad maken een vakantie in Riga tot een culturele vakantie. In de stad kom je veel gebouwen tegen vanuit de Jugendstil, afgewisseld met veel moderne architectuur. Lees in dit artikel alles wat je moet weten voor jouw stedentrip naar Riga.

Je favoriete stad bezoeken?

Je favoriete stad bezoeken?

Klimaat Riga

Riga kent een zeeklimaat, dat wil zeggen koele winters en milde zomers. Het weer in Riga is in de wintermaanden erg koud. Van november tot maart heb je kans op veel sneeuw in de hoofdstad van Letland. De koudste maanden zijn januari en februari. Gemiddeld wordt het dan -3°C. Een stedentrip naar Riga is dan niet aan te raden. Kies je toch voor deze periode? Kleed je dan goed op dit koude weer en neem warme schoenen mee. De zomermaanden mei t/m september zijn zeer aangenaam in Riga. De beste reisperiode voor een vakantie in Riga zijn de maanden juli en augustus. Het wordt dan gemiddeld zo’n 22°C. Houd er rekening mee dat er het hele jaar regen kan vallen in Riga.

Tip: Jouw ideale stedentrip Riga plan je het beste in de maand juli. Het weer is dan heerlijk en deze maand heb je de minste kans op regen!

Vliegen naar Riga

Riga, PetrikerkEen stedentrip naar Riga begint voor de meeste mensen in het vliegtuig. Steeds meer vliegtuigmaatschappijen bieden vluchten naar Riga aan. Rechtstreekse vluchten naar de hoofdstad van Letland vanuit Nederland, vliegen vanaf Amsterdam of Eindhoven. Vanaf Nederland is het met vliegtuigmaatschappijen zoals KLM en Wizz Air ongeveer 2 uur vliegen naar Riga. Het vliegveld van Riga, Riga International Airport, ligt 10 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad van Letland. Aangekomen op het vliegveld kan je het goedkoopst met het openbaar vervoer naar het centrum van de stad. Iedere 15 minuten vertrekt bus 22, of minibus 222 richting het centrum. Een kaartje koop je bij de buschauffeur voor €2,00, of goedkoper aan de balie voor slechts €1,15. Je kan ook met de taxi, dit kost ongeveer €13 per rit naar het centrum van Riga. Het is vanaf het vliegveld van Riga ongeveer 30 minuten rijden naar de binnenstad.

Tip: Vlieg je na je vakantie in Riga weer naar huis? Houd dan rekening met lange wachttijden van soms wel 3 uur bij de douane!

Openbaar vervoer Riga

De vele bezienswaardigheden in de hoofdstad van Letland liggen op loopafstand van elkaar. Toch kan het af en toe handig zijn om het openbaar vervoer te gebruiken. Het openbaar vervoer in Riga is prima geregeld en erg goedkoop. Het openbaar vervoer in Riga bestaat uit de trein, tram, bus en de trolleybus. Als je tijdens je vakantie in Riga veel gebruik wilt maken van het openbaar vervoer, is het slim om een Rigacard aan te schaffen. Met deze kaart kan je voor 24, 48 of 72 uur onbeperkt reizen met de tram, bus en trolleybus. En je krijgt met de Rigacard korting of zelfs gratis entree bij allerlei musea en rondleidingen in het oude centrum. Een Rigacard koop je vanaf €25,- op het vliegveld of bij de VVV.

Bezienswaardigheden

De hoofdstad van Letland kent veel culturele bezienswaardigheden. De populairste bezienswaardigheden vind je in de Oude Stad. Het oude, historische stadsdeel staat in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Oude Stad

Zwarthoofdenhuis RigaDe Oude Stad in Riga is het historisch centrum van de hoofdstad van Letland. De oorspronkelijke vestingstad ligt op de linkeroever van de Westelijke Dvina. Tijdens je stedentrip naar Riga zal je zeker het Marktplein, Rātslaukums, bezoeken. Het Marktplein is het centrale punt in de Oude Stad. Aan het Marktplein bevinden zich het Stadhuis van Riga, het Rolandstandbeeld en het Zwarthoofdenhuis. Het Zwarthoofdenhuis is een groot Middeleeuws huis gebouwd in gotische stijl en één van de grootste toeristische trekpleisters van Riga. Andere populaire bezienswaardigheden in dit oude stadsdeel zijn:

  • Dom van Riga
  • Petrikerk
  • Sint-Jakobskerk
  • Slot van Riga
  • Kruittoren waar nu het Oorlogsmuseum in zit.

Overige bezienswaardigheden

Tijdens je vakantie in Riga zijn er nog meer bezienswaardigheden die zeker een bezoek waard zijn.

  • De Centrale Markt van Riga is zowel onder de lokale bevolking als onder toeristen erg populair. De Centrale Markt bestaat uit 5 grote markthallen van in totaal ruim 57.000 km2. In 4 hallen verkopen ze allerlei levensmiddelen. Deze markthallen zijn met elkaar verbonden en hebben elk hun eigen specialiteit: vis, vlees, brood en groente. De Centrale Markt van Riga is mede door de goedkope prijzen en verse producten enorm populair.
  • Het Vrijheidsmonument is gebouwd ter nagedachtenis aan de Letse soldaten die zijn omgekomen tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog tussen 1918 en 1920. Het Vrijheidsmonument beeldt een vrouw uit, Milda, die 3 sterren in de lucht houdt. Deze 3 sterren staan symbool voor de 3 delen van het Russische Rijk van waaruit Letland is ontstaan: Koerland, Lijfland en Letgallen. Onder Milda staat geschreven: TĒVZEMEI UN BRĪVĪBAI (voor vaderland en vrijheid).

Winkelen in Riga

Tijdens je stedentrip Riga kan je ook zeker leuk winkelen. Riga is de winkelhoofdstad van de Baltische landen. In Riga vind je alle bekende modemerken die wij ook kennen. De grootste en bekendste winkelstraat van Riga is Audeju. Een gezellige straten met aan weerszijde veel winkels. Aan deze winkelstraat zit ook het grote winkelcentrum Centr. Wil je graag goedkoop winkelen in Riga? Neem dan een kijkje in outlet Blow. Een leuke outletwinkel, met goedkope prijzen! De winkels in Riga zijn 6 dagen per week open tussen 9:00-17:00. De meeste supermarkten zijn tot 22:00 open.

Tips stedentrip Riga

  • Neem tijdens je vakantie in Riga een boottocht over de Westelijke Dvina. Deze boottochten zijn niet duur en je ziet in een uur alle highlights van de hoofdstad van Letland. De boten vertekken vanuit de haven in de Oude Stad.
  • Tijdens je stedentrip naar Riga is het leuk om Jurmala te bezoeken. Jurmala is een badplaats met ruim 25 kilometer aan strand. Vanuit Riga ben je met de trein in een half uur in Majori, het drukstbezochte deel van deze gezellige badplaats. In de zomer, als het mooi weer is, komen veel lokale Letten naar de mooie stranden van Jurmala.
  • Ben je een liefhebber van chocolade? Neem dan zeker een kijkje bij het chocolademuseum van Laima!

Stedentrip