(advertentie)

Rondreis door het magische Tibet

Tibet

Welkom in Tibet, het dak van de wereld! Een magisch land tussen de hoogste toppen van de wereld, het Himalayagebergte. De hoofdstad van Tibet is Lhasa, de hoogste stad ter wereld, op zo’n 3600 meter boven zeeniveau. Reizen naar Tibet zijn populair vanwege de mysterie die er omheen hangt, en de bijzondere cultuur, wat vooral met de religie van Tibet te maken heeft.

Op vakantie naar een verre bestemming?

Reizen naar Tibet worden nog niet veel gemaakt. Dit komt doordat Tibet sinds 1950 onderdeel is van China, en er strenge regels zijn. De bijzondere cultuur van Tibet wordt helaas beetje bij beetje door de Chinese bezetting afgebroken. Reden te meer om nu naar Tibet te reizen.Tibet

Rondreis Tibet in combinatie met andere landen

Een rondreis Tibet kun je goed combineren met de omliggende landen. Veel voorkomende combi’s zijn de rondreizen Tibet met Nepal, China, India en Bhutan.

Rondreis Tibet-Nepal

Een rondreis naar Tibet-Nepal brengt je naar de hoogtepunten van beide landen. Deze landen lijken op elkaar, en zijn misschien wel de meest spirituele landen ter wereld. Reisorganisaties Sawadee en Djoser bieden een rondreis Tibet-Nepal aan.

  • 21-daagse groepsrondreis Tibet-Nepal met veel individuele vrijheid – Djoser
  • 23-daagse groepsrondreis Tibet-Nepal (16 dagen in Tibet) – Sawadee

Rondreis Tibet-China

Begin je reis in China en reis met de hemeltrein naar Tibet! Vanuit Chengdu, China reis je over de hoogste spoorlijn met prachtige uitzichten naar Lhasa in Tibet. Reisorganisaties Djoser en Koning Aap bieden deze rondreis aan.

  • 30-daagse groepsrondreis China-Tibet – Djoser
  • 17-daagse groepsrondreis China-Tibet – Koning Aap

Rondreis Tibet-India-Nepal-China

In 30 een unieke rondreis maken door deze bijzondere landen kan met Djoser. Vanuit India reis je naar Nepal, daarna naar Tibet, en door met de hemeltrein naar China. Van Delhi naar Beijing!

  • 30-daagse rondreis Tibet-India-Nepal-China – Djoser

monniken

Spirituele reis Tibet

Het meest bijzondere aan Tibet is de religie, het Tibetaanse boeddhisme. Het boeddhisme kan worden gezien als religie maar ook als een levensbeschouwing. Er worden geen goden vereerd, boeddhisten houden zich bezig met het overwinnen van het lijden.

De monniken zijn de geestelijke leraren, de lama’s. De belangrijkste hiervan is de Dalai Lama. Karma en wedergeboorte zijn belangrijke punten bij het boeddhisme. Ze geloven door goed te doen, goed te ontvangen. Zeker in je volgende leven, als je na je dood opnieuw als baby wordt geboren.

Deze bijzondere manier van denken vind je terug in Tibet. Bezoek de kloosters op de mooiste locaties in de Himalaya. Raak in gesprek met een monnik en vind nieuwe inspiratie en dit bijzondere land.

Beste reistijd Tibet

Tibet heeft een droog bergklimaat. Dat betekent koude winters, en vrij zonnige zomers. Dat betekent dat je de mooiste rondreis in Tibet maakt tussen april en oktober. De mooiste maanden zijn mei, juni, september en oktober. Dan is er de minste kans op regen, en is het er gemiddeld 20 gaden met een helder blauwe lucht.

Tibet

Reisadvies Tibet

Het reisadvies voor Tibet is al lange tijd positief. De laatste opstand was in 2008, toen was het reisadvies negatief. Reizen naar Tibet gaat alleen niet zo gemakkelijk als naar andere landen. Zo mag je alleen in groepen, van minimaal 2 personen onder begeleiding van een gids door Tibet reizen. Dat betekent dat je hier dus niet alleen kan gaan backpacken.

Het makkelijkste is om met een groepsrondreis mee te gaan. Alles is dan al voor je geregeld, ook de Tibet Travel Permit die je nodig hebt om naar de regio Lhasa in Tibet te reizen. Deze Tibet Travel Permit kan je alleen via een reisorganisatie verkrijgen. Daarnaast heb je ook nog een visum voor China nodig, en een geldig paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is.

Let erop dat je geen informatie over de Dalai Lama bij je hebt, en er niet over praat. Maak geen foto’s van demonstraties, de politie en het leger of militaire installaties. Dit is verboden door de Chinese autoriteiten.

Reis naar Tibet boeken

Wil je vanuit Schiphol vliegen naar Tibet dan heb je minstens 1 tussenstop. Vaak een andere provincie in China, waar vanuit je doorvliegt naar Lhasa, Tibet. De kosten van een retourvlucht naar Tibet beginnen rond de € 1000.

Een georganiseerde groepsreis is het makkelijkst, zij regelen je visum, en melden je aan bij het lokale politiebureau. De kosten van deze rondreizen in Tibet  liggen vaak tussen de €2000 en €3000. Individueel reizen is in Tibet is niet toegestaan.paard

Rondreis Tibet tips

Aangekomen in Tibet kan jouw bijzondere reis van start gaan. Er zijn een aantal dingen die je gewoon gezien moet hebben.

POTALA PALEIS

Dit was het winterpaleis van de Dalai Lama’s, tot de Chinese bezetting in 1950. Het is nu geopend voor toeristen. Het is een torenhoog, wit en rood tegen de berg aangebouwd paleis. De bovenste verdieping was het woongedeelte, het Witte Paleis. Het Rode Paleis werd gebruikt voor religieuze functies. Het Potala Paleis vind je in de hoofdstad Lhasa, op 1 uur afstand van het vliegveld.

paleis Tibet

TEMPELS EN KLOOSTERS LHASA

Het sprituele hart van Lhasa is de Jokhang tempel, ook wel de Tsuglhakhang tempel genoemd. Een rood met goud versierde tempels, gekleurde doeken over de balustrades en monniken in oranje gewaden vind je in de oudste tempel van Tibet.

Verderop vind je het Sera klooster, een van de drie kloosters rondom Lhasa. Deze ligt tegen een gebergte aan en kan je dagelijks bezoeken. Het aantal monniken is sterk verminderd, maar ze zijn er nog steeds.

tempel

HEMELTREIN CHINA TIBET

In plaats van vliegen naar Tibet kan je ook met de trein gaan! Vanuit China vertrekt de ‘hemeltrein’ naar Lhasa in Tibet. In 44 uur reis je over de hoogste spoorlijn ter wereld naar Tibet. De mooiste landschappen zie je dan voorbijkomen. In de meeste rondreizen, met name de combi rondreis Tibet China reis je met deze hemeltrein.highway

FRIENDSHIP HIGHWAY

Deze weg brengt je langs duizelingwekkende afdalingen, kloosters en de voet van de Mount Everest. De Friendship Highway loopt vanaf Lhasa naar Kathmandu in Nepal. Onderweg kom je langs Yamdrok-Tso, een turquoise meer in Tibet. Dit is een van de vier heilige meren, Tibetanen geloven dat er verschillende goden in en bij wonen.

Daarna kom je in Gyantse, een kleine stad die bekend staat om de kumbum. De kumbum is een bouwwerk wat bestaat uit verschillende lagen, die trapsgewijs op elkaar zijn gebouwd. Deze stamt uit 1497. Verder over de Friendship Highway kom je uit bij het Mount Everest Base Camp, op 5 kilometer hoogte. Daar kun je het Rongphu klooster bezoeken, met op de achtergrond de besneeuwde top van de Mount Everest.Meer

MOUNT KAILASH

In Ngari ligt Mount Kailash, de heiligste berg van Azië. Daar lopen jaarlijks een paar duizend Tibetaanse en Indiase pelgrims het 52 kilometer lange pad om Mount Kailash. Dit wordt de cirkel van leven en dood genoemd. Maak zelf ook deze tocht, met een rondreis van reisorganisatie Koning Aap.

Rondreis Tibet individueel

Reizen naar Tibet zijn bijna altijd in groepsverband, omdat je hier verplicht bent met een gids te reizen. Onlangs is deze regel versoepeld, en is het toegestaan om al vanaf 2 personen onder reisbegeleiding door Tibet te reizen.

Singlereizen Tibet

Singlereizen worden ook aangeboden naar Tibet en Nepal door reisorganisatie Shoestring. Je reist dan met andere singles tussen de 18-45 jaar, met een groep van rond de 10 personen.

Singlereizen naar Tibet