(advertentie)

Vakantie op Saba

Vakantie op Saba

Het eiland Saba is een Caribisch eiland en is onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden. Saba behoort samen met St. Eustatius en St. Maarten tot de Bovenwindse Eilanden en heeft ongeveer 2.000 inwoners, de meeste hiervan wonen in de hoofdstad The Bottom. Voorheen, tot 10 oktober behoorde Saba tot de Nederlandse Antillen. Inmiddels is het eiland Saba een bijzondere Nederlandse gemeente. Saba is een vulkaaneiland van 13 km2 groot. Het hoogste punt van het Koninkrijk der Nederlanden bevindt zich op het eiland Saba. De Landschapsberg, Mount Scenery, van 877 meter is een slapende vulkaan op het eiland. Een vakantie naar Saba is vooral populair onder natuurliefhebbers. De natuur op het eiland is erg mooi en nog niet ontdekt door massatoerisme. De meeste toeristen die het eiland bezoeken, komen voor een dag heen en weer vanaf Sint Maarten. Beklimmen vulkaan Mount Scenery en gaan weer terug naar Sint Maarten. Maar Saba heeft veel meer te bieden dan alleen de 1064 treden van de populaire vulkaan. Lees hier meer over een vakantie op Saba.

De mooiste natuureizen - ver en dichtbij!

Klimaat Saba

Windwardside op het eiland SabaHet eiland Saba kent een tropisch moesson klimaat met het hele jaar door een gemiddelde temperatuur van ongeveer 30°C. Zowel in de wintermaanden als in de zomermaanden is het erg warm. Het enige verschil tussen de seizoenen is dat het aan het eind van de zomer en begin van de herfst erg nat kan zijn. Er valt dan veel neerslag.

Beste reisperiode

De beste reisperiode voor een vakantie op Saba zijn de maanden januari, februari, maart en april. De temperatuur is dan het aangenaamst en je hebt de minste kans op regen. Houdt tijdens je vakantie naar Saba rekening met de hoogteverschillen en de temperatuurwisselingen die daarbij horen. Het eiland Saba kent veel hoogteverschillen. De hogere delen zijn vaak koeler dan de lager gelegen delen van het eiland. Gemiddeld daalt de temperatuur een halve graad bij een stijging van 200 meter.

Vliegen naar Saba

Vliegen naar vliegveld SabaVliegen naar Saba kan alleen vanaf het nabijgelegen eiland Sint Maarten. Na 15 minuten vliegen, ben je op het mooie eiland Saba. Vanaf Saba kan je doorvliegen naar St. Eustatius. Winair (Windward Islands Airways) is de enige vliegtuigmaatschappij die vluchten naar Saba aanbiedt. Het vliegveld van Saba, Juancho E. Yrausquin Aiport, heeft de kortste landingsbaan ter wereld. Officieel is het vliegveld gesloten, maar vluchten van Winair worden gedoogd. Wil je liever niet vliegen naar Saba? Er zijn ook andere mogelijkheden om het Caribische eiland te bereiken. Een ander vervoersmiddel voor een vakantie naar Saba is de boot. Iedere week varen er veerboten tussen Saba en Sint Maarten die toeristen en eilandbewoners af zetten op de eilanden. Na ongeveer 20 minuten varen vanaf Sint Maarten, kan je vakantie op Saba beginnen.

Natuur

Mount Scenery op SabaVoor veel vakantiegangers op Saba is de hoofdreden van hun bezoek aan het eiland de prachtige natuur. Het vulkanische eiland is een bijzondere plek op aarde. Tijdens je vakantie op Saba kom je verschillende natuurlandschappen tegen. Een deel van het eiland Saba is een woestijnlandschap met cactussen en veel zand, terwijl een ander deel juist een tropisch woud is en heel groen is. En dan heb je ook nog de populaire vulkaan Mount Scenery. Verder vind je op het eiland grotten, rotsen en idyllische baaien. Een vakantie naar Saba heeft veel te bieden op het gebied van natuur. De flora en fauna zijn erg indrukwekkend. Op en rond het eiland leven meer dan 1.000 verschillende diersoorten, waaronder allerlei exotische vogels zoals kolibries en pelikanen. Mede hierdoor is een natuurvakantie of natuurreis naar het eiland Saba steeds populairder. Het eiland kent 2 nationale parken Saba National Marine Park en Saba National Land Park.

Saba National Marine Park

saba koraalrifHet Saba National Marine Park (SNMP) is een groot nationaal park van 1.300 hectare in de zee rond Saba en is één van de grootste toeristische trekpleisters van het eiland. Saba National Marine Park wordt beheerd door de Saba Conversation Foundation en is sinds 1987 een national park en beschermd natuurgebied. Je vindt hier vooral veel koraalriffen. Hierdoor is het een geliefd natuurgebied om te duiken op Saba. Naast koraal komen er nog meer zeedieren in Saba National Marine Park. SNMP is een leefgebied voor onder andere octopussen, papegaaivissen, haaien, schildpadden en roggen.

Houd er rekening mee dat je hier alleen onder begeleiding van een instructeur mag duiken. Dit alles zodat het koraal goed beschermd blijft. Wil je het Saba National Marine Park bezoeken? Een ticket kost ongeveer €5,-. Hiermee wordt onder andere het national park onderhouden.

Saba National Land Park

Het Saba National Land Park (SNLP) is een nationaal park van 43 hectare. In het grote park zijn 14 wandelroutes waar je kunt genieten van de prachtige natuur met de beschermde vogelsoorten en ontzettend veel verschillende planten. Onder andere de Mount Scenery is onderdeel van het Saba National Land Park. Het Saba National Land Park is zeker een aanrader tijdens je vakantie op Saba.

Bezienswaardigheden en plaatsen

Naast de vele mogelijkheden voor een natuurvakantie, zijn de dorpjes op het 13 km2 grote eiland Saba ook het bezoeken waard. De dorpen beschikken over bezienswaardigheden zoals kerken, musea, monumenten en historische gebouwen. Deze bezienswaardigheden maken het eiland tot een bijzondere vakantiebestemming. Populaire plaatsen en bezienswaardigheden op Saba zijn:

 • The Diamond Rock, SabaThe Bottom
  The Bottom is de hoofdstad van het eiland Saba en het centrum waar alles gebeurt binnen het eiland. Tijdens je vakantie op Saba is een bezoek aan The Bottom zeer aan te raden. De gezellige winkelstraat heeft een aantal leuke winkels en restaurants. In The Bottom vind je 3 populaire kerken. De Christuskerk, Heilig Hartkerk en de Weslevaanse Heiligingskerk.
 • Windwardside
  Windwardside is qua inwonersaantal het tweede dorp van het eiland en wordt gezien als het winkelcentrum van Saba. Het dorp heeft een idyllisch karakter. Ieder jaar schilderen de inwoners hun houten huizen in dezelfde traditionele kleuren. Het duik rood, de muren wit en de luiken groen.
  Verder vind je tijdens je vakantie op Saba in Windwardside 3 kerken: de kerk van Sint-Paulus Bekering, de Heilige Drievuldigheidskerk en de kerk van de Jehova’s getuigen. Alle drie zeker een bezoekje waard!
 • The Diamond Rock
  The Diamond Rock zijn twee rotsen net iets voor de kust van Saba. Vanaf het enige strand van Saba, Ladder Bay heb je een mooi uitzicht over de rotsen. Ladder Bay is de enige plek waar je de rotsige kust van Saba op kunt klimmen. Via The Ladder, een uit rotsen gehouwen trap met 900 treden, komen mensen aan wal. Vanaf The Ladder loop je zo het gezellige centrum van de hoofdstad van Saba The Bottom in.

Duiken op Saba

Duiken, KoraalrifDuiken op Saba is enorm populair. Het eiland Saba kent 3 duikscholen en ieder jaar komen er veel toeristen speciaal naar dit eiland om te genieten van de mooie onderwaterwereld. Het koraalrif en de tropische vissen in de omgeving van Saba zijn erg populair. Het eiland heeft 30 officiële duiklocaties, deze zijn te herkennen aan de speciale boeien in het water. De duikbestemmingen in de buurt van Saba zijn allemaal per boot te bereiken. Het koraalrif in de omgeving is prachtig. In de riffen leven de mooiste vissen en andere zeedieren. Het koraalrif is zeer kwetsbaar, houd hier rekening mee als je gaat duiken op Saba.

Wil je graag op vakantie naar Saba? Overweeg dan de laatste week van juli. Het Saba Summer Festival vindt de laatste week van juli plaats en is jaarlijks het hoogtepunt van de Sabanen.  

photo by: puroticorico, puroticorico, puroticoricohalfninja