(advertentie)

Rondreizen op IJsland

IJsland gletsjer

IJsland is een bijzonder land. Een land met vulkanen, geisers, warme bronnen en enorme gletsjers. Je waant je in een andere wereld. Steeds meer natuurliefhebbers gaan daarom rondreizen op IJsland. Maar ook voor liefhebbers van cultuur heeft IJsland genoeg te bieden. Lees welke hoogtepunten je absoluut niet mag missen.

De mooiste natuureizen - ver en dichtbij!

The Blue Lagoon

Rondreis IJsland - Blue LagoonWanneer je op IJsland bent geland met het vliegtuig bezoeken de meeste toeristen The Blue Lagoon. Het is een prachtig blauw meer met heerlijk water uit een warmwatercentrale. Deze centrale haalt het warme water uit 1800 meter diepe bronnen en heeft een temperatuur van 70 graden. Het water is extreem zout en heeft daardoor een heilzame werking voor mensen met huidproblemen.

Reykjavík

Tijdens je rondreis op IJsland is Reykjavík, de hoofdstad van IJsland, het bezoeken waard. Het merendeel van de IJslanders woont in Reykjavík of in één van de voorsteden. In Reykjavík zijn diverse bezienswaardigheden, zoals de opvallende Hallgrims-kerk, diverse musea en natuurlijk de mooie vissershaven waar je kleurrijke vissersbootjes kunt bewonderen. Natuurlijk mag het winkelcentrum niet ontbreken en het overdekte winkelcentrum Kringlan met meer dan 150 winkels en restaurants.

Vulkanen

Regelmatig is er op IJsland een uitbarsting van een vulkaan, zoals de Bárðarbunga en de Eyjafjallajökull. Tijdens je rondreis op IJsland kun je zien welke verwoestende effecten een vulkaanuitbarsting heeft. Langs de kustlijn zijn enorme spoelvlaktes die ontstaan zijn doordat een vulkaan uitbarst onder een gletsjer. Hierdoor ontstaan enorme overstromingen die met grote kracht alles wegvagen wat zich langs de kustlijn bevindt.

Walvissen spotten

Op steeds meer plekken op IJsland kun je walvissen spotten. Dit is een onvergetelijke ervaring. Een walvissafari duurt ongeveer 3 tot 4 uur en de kans is 90% dat je een walvis ziet. Verwacht niet altijd spectaculaire beelden, zoals in de folders staan. Vaak zie je alleen een deel van de walvisrug. Ook komt het vaak voor dat je dolfijnen ziet en in een enkel geval een orka.

Gletsjers

Een groot deel van IJsland, maar liefst 11%, is bedekt met gletsjers. De grootste gletsjer is de Vatnajökull. Deze gletsjer is op sommige plekken bijna 1 km dik. Tijdens je rondreis op IJsland kun je langs de kustlijnen verschillende uitgangen van de Vatnajökull gletsjer bewonderen.

Gletsjermeer Jökulsárlón

Rondreis door IJsland - JokulsarlonEén van de mooiste ijsschotsenmeren is . Deze ligt vlak aan de kust in het zuidoosten van IJsland. In dit meer mondt de gletsjer Breidamerkurjökull uit. Het ijs van de gletsjer brokkelt af waardoor er enorme ijsbergen en ijsschotsen in dit meer terecht komen. Een aanrader is een boottocht op Jökulsárlón. Je kunt de ijsbergen dan van dichtbij bewonderen en je krijgt uitleg over het ontstaan van het meer.

Kijk verder voor meer informatie en tips over rondreizen op IJsland.

photo by: TingWChang, anieto2k