(advertentie)

Cappadocië, een overweldigend landschap

Cappadocië

Cappadocië is één van ’s werelds grootste natuurwonderen. Het gebied ligt precies in het midden van Turkije tussen de rivieren Eufraat en Kizil Irmak en heeft een oppervlakte van zo’n 800 km2. Cappadocië ligt aan de voet van de vulkanen Erciyes Dag (3916 meter) en Hasan Dag (3258 meter). Het landschap dat je ziet is ontstaan na uitbarstingen van deze vulkanen, regen en wind deden de rest. Het sprookjesachtige gebied kenmerkt zich door de rotsen in de vorm van puntmutsen. Als je hier rondloopt zal je je verbazen. Het landschap is heel divers; kaal, wild en kleurrijk tegelijk. Het oosten is erg bergachtig terwijl het westen juist vlak is met veel plateaus. Het prachtige gebied Cappadocië staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

De mooiste natuureizen - ver en dichtbij!

Lekker goedkoop naar Turkije?

Klimaat Cappadocië

Zo groot als Turkije is, zoveel klimaten kent het land ook. Cappadocië kent een landklimaat. Dat betekent koude winters en warme zomers. Het hele jaar door moet je er rekening mee houden dat het kan regenen in Cappadocië. De beste periode om Cappadocië te bezoeken is de zomer. Het weer in Cappadocië is in de zomermaanden erg warm. In de maanden juli en augustus is het gemiddeld 28°C. De wintermaanden december en januari kan het flink vriezen en deze periode moet je niet gek opkijken van een sneeuwbui. Het weer in Cappadocië is dan een stuk kouder. Kortom, het klimaat in Cappadocië is erg wisselend.

Bezoeken in Cappadocië

Cappadocie ondergrondse stedenEen beroemd fenomeen in de streek Cappadocië zijn de ondergrondse steden. In deze steden zie je overblijfselen van woningen, grotdorpen, dorpskloosters en kerken waarin mensen hebben geleefd in de 4e eeuw. In de grootste ondergrondse stad van Turkije, Derinkuyu, leefden zo’n 10.000 mensen in een complex met zeer nauwe tunnels. Het gebied is zo’n 30 kilometer lang en bestaat uit ongeveer acht verdiepingen. Ongeveer 10 procent van deze ondergrondse steden is opengesteld voor toeristen. Het is erg leuk om hier een kijkje te nemen tijdens je reis naar Cappadocië. De mooiste rotswanden vindt je in het Göreme National Park een uurtje rijden vanaf Derinkuyu. Dit National Park staat ook bekend om zijn bijzondere flora en fauna. Ruim 110 planten komen alleen in dit gebied voor en tussen de rotsen leven wolven, vossen en bijzondere loopvogels. Üçhisar is ook erg leuk om te bekijken. Een immense rots vol grotwoningen steekt boven alles uit. Hier zie je het verleden en heden in één oogopslag. Het gebied kent verschillende steden die het bezoeken waard zijn, zo ook Konya. Konya is de meest religieuze stad van Turkije. Overal vandaan brengen Turken een bezoek aan het graf van Mevlana, een zeer geëerde Perzische filosoof , een opvallend groen bekleedde toren. Kortom; genoeg te bezichtigen tijdens je reis naar Cappadocië.

Tips voor bezoek aan Cappadocië

  • Cappadocie luchtballonvaartMaak een vlucht met een luchtballon. Zo komt het landschap nog meer tot zijn recht. Check wel even van te voren of je niet een te grote mand hebt, dat betekent namelijk dat er waarschijnlijk erg veel mensen met je vlucht mee moeten.
  • Altijd al op een kameel willen rijden? In Cappadocië heb je daar een mooie kans toe. Lekker hobbelen door deze prachtige omgeving; zeker een aanrader!
  • In Göreme heb je het Openlucht museum. Een kloostercomplex met ontzettend veel indrukwekkende kerken. In deze kerken zijn veel fresco’s te vinden die het leven van Jezus Christus afbeelden. Enkele kerken die zeker de moeite waard zijn zijn de Donkere Kerk, De Kerk met de Gesp en de Verbogen Kerk.
  • Zin in een bijzondere nacht? Slaap dan een nachtje in een rotshotel. Er zijn, zeker in Göreme, tegenwoordig veel rotshotels waar je een nachtje kunt beleven hoe het is om in een donkere grot te slapen. Het is verstandig om dit voor vertrek te regelen, dan weer je zeker dat er plek is.
  • Houd je van vloerkleden? In één van de vele bazaars in Cappadocië vind je er ontzettend veel. Wie weet ligt er iets voor je bij, je hebt er dan in ieder geval één die waarschijnlijk niemand anders heeft.
  • De beste tijd om naar Cappadocië af te reizen zijn de maanden mei, juni, september en oktober. Het is er dan niet heel warm en minder druk. Houd je juist van sneeuw, dan is het leuk om in de wintermaanden te gaan. Dan heeft het gebied een meer idyllische uitstraling door de sneeuw op de rotstoppen.