(advertentie)

Wit-Rusland, wat je moet weten voordat je gaat

Plein in Wit Rusland

Wit-Rusland, ook wel Belarus genoemd, ligt in het oosten van Europa en grenst aan Litouwen, Letland, Rusland, Polen en Oekraïne. Wit-Rusland telt iets minder dan 10 miljoen inwoners, om precies te zijn 9.549.747. De hoofdstad van dit prachtland is Minsk, deze heeft 1,7 miljoen inwoners. Wel zullen de strenge regels voor sommige de pret bederven, Wit Rusland staat namelijk bekend als ‘de laatste dictatuur ter wereld’. Misschien ben je ook wel de enige toerist, omdat dit het minst bezochte land is door toeristen.

Je favoriete stad bezoeken?

Visum en verblijfsvoorwaarden

Heel kort maar krachtig, nee. Sinds 2017 hebben inwoners van Nederland en België geen visum meer nodig om Wit Rusland te bezoeken als je minder dan 30 dagen in dit land verblijft. Voor een verblijf van ongeveer 90 dagen kun je het beste een toeristenvisum aanvragen. Voor het aanvragen van een visum voor Wit Rusland heb je een geldig paspoort nodig dat na vertrek uit Wit Rusland nog 3 maanden geldig is.

Ook moet je een kleurenpasfoto in te leveren en een uitnodiging of boekingsbevestiging van een officiële en geregistreerde reisorganisatie in Wit Rusland. En alsof al die voorwaarden nog niet erg genoeg waren, er komen er nog meer. Je bent namelijk verplicht om het land binnen te komen via Minsk International Airport en genoeg financiële middelen hebben, voor elke dag dat je verblijft, €25. Je moet zelfs een verzekering hebben die alle geneeskundige kosten denkt in Wit Rusland voor een mininum van €10.000.

Tijdreizen

Een bezoekje aan dit land is het zeker waard, ook al denken veel toeristen daar anders over. Desondanks het imagoprobleem van dit land, wat vooral veroorzaakt wordt door de regering, is een bezoekje zeker weten de moeite waard. Zo is alleen een proeverij in communistische Sovjetstijl al de moeite waard om even langs te komen. Veel Sovjet straten zijn inmiddels al gemoderniseerd, maar toch reis je terug in de tijd. Zo valt de hoofdstad Minsk al enorm op, deze stad is enorm groen en staat bekend door de enorm schone straten. De neoklassieke Stalinistische architectuur straalt ook uit onder de toeristen.

Bossen met rivier in Wit RuslandOok qua natuur is Wit Rusland zeker een aanrader. Je kunt jezelf vermaken door een wandeltocht te maken in het Woud van Białowieża, een heel groot oerbos dat de thuisbasis is van wolven en 800 Europese bizons, een van de grootste landzoogdieren van Europa. Er zijn duizenden meren en gezellige, oude dorpjes waar kloosters en kastelen te vinden zijn. Een echte bergbeklimmer hoeft hier niet zijn plek te komen zoeken, de hoogste berg is 345 meter en dus ietsjes hoger dan de grootste heuvel bij ons in Nederland.

Type vakantie

Omdat Wit Rusland erg verschillend is in zowel landschap als in cultuur, is er voor iedereen wat te beleven.

Cultuurvakantie

Door de typische Wit Russische dictatuur is er een unieke cultuur ontstaan die te proeven is in verschillende dorpen en steden. De Russische cultuur is geheel anders van de rest, van de buitenkant lijkt het ruw en kil, maar van de binnenkant zijn er vrolijke inwoners die niets anders willen dan meer toeristen.

Stedentrip

Openbaar vervoer Wit RuslandVan Minsk naar Mir, van Mir naar Vitebsk. De 3 mooiste bezienswaardigheden gezien en een stedentrip gemaakt. Het enige wat je hoeft te doen is een auto huren of meeliften met de inwoners, de gastvrijheid staat er daar zeker naar!

Actieve vakantie

Wolven spotten in het oerbos, schelpen verzamelen rondom de vele meren of een wandeling maken in de bossen en heuvels. Als je dan nog niet overtuigd bent door de schoonheid van dit land ben ik er niet zeker van of dat nog gaat lukken.

Bezienswaardigheden

Natuurlijk zijn er ook heel erg veel voordelen van dit koude, landje. Ik zet ze graag even op een rijtje zodat er misschien een ander beeld geschept wordt van dit land.

  • Minsk, de hoofdstad

Zoals ik eerder al zei staat Minsk erom bekend dat het enorm groen is en de straten er heel erg schoon zijn, niets is minder waar. Na de 2e wereldoorlog lag een groot deel van Wit Rusland in puin, waaronder Minsk. De hoofdstad is daarna volledig herbouwd, geinspireerd op de architectuur van de Sovjet Unie, grimmige regeringsgebouwen en standbeelden van Lenin. Ook zijn er veel grote parken en tuinen te vinden.

  • Kasteel Mir

Op ongeveer 100 km afstand van de hoofdstad Minsk ligt dit prachtige kasteel. In 1500 is dit kasteel gebouwd en tegenwoordig ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst te vinden, zo bijzonder is het. Tussen 1921 en 1939 hoorde dit kasteel nog bij Polen. In het kasteel is de geschiedenis van Mir, de regio en alle culturele invloeden echt terug te voelen.

  • kunstencentrum Vitebsk

De perfecte plek om uren lang rond te dwalen. Je ontdekt hier de leukste barretjes, restaurants en winkeltjes tot grote pleinen en mooie straten. Helaas zijn veel oude gebouwen verloren gegaan, maar er zijn er nog genoeg te vinden. Waar Vitebsk vooral bekend om staat is de kunst, je bekijkt hier de mooiste kunst en beelden in bijvoorbeeld de Orthodoxe Kerk.