(advertentie)

Trulli in Alberobello

Trulli in Alberobello

Trulli (enkelvoud: Trullo) zijn bouwwerken die typisch zijn voor de regio Apulië. Apulië ligt in het Zuidoosten van Italië, aan de Adriatische en Ionische Zee. Trulli zijn gebouwd in de jaren 1600 tot 1800, maar het is een raadsel waarom deze huisjes zoveel zijn gebouwd in Apulië. De meeste trulli vind je in Valle d’Itria en dan voornamelijk in het dorpje Alberobello. Hier vind je meer dan duizend trulli en ze zijn een grote bezienswaardigheid. Lees hier alles over trulli in Alberobello.

Zin in een vakantie naar Italië?

Trulli bouwen

Trulli in AlberobelloTrulli lijken op iglo’s, ze zijn gemaakt door kalkstenen op elkaar te stapelen en ze hebben ook allemaal een puntdak. De huisjes werden vroeger zonder cement gebouwd en ze zeggen dat de reden hiervoor was dat de bewoners dan geen belasting hoefden te betalen. Het waren namelijk geen huizen, maar gewoon bergen met stenen. De stenen van de muren zijn erg dik en daardoor blijft het lekker koel in een trullo. In de zomermaanden kan het erg warm worden in Apulië en dan is dat natuurlijk ideaal. De trulli in Alberobello zijn tegenwoordig opgeknapt en extra verstevigd.

Wat verder ook kenmerkend is voor de trulli, zijn de puntdaken. Ze lijken een beetje op kegels. Deze daken zijn vaak versierd met christelijke, primitieve of magische symbolen.

De trulli in Alberobello

Alberobello is eigenlijk de ‘hoofdstad’ als het gaat om trulli. Je vindt in dit stadje zeker 1.500 van deze huisjes. Er zijn twee wijken die bijna volledig bestaan uit trulli: Rione Monti en Aia Piccola. In deze wijken zijn verschillende trulli die absoluut een bezoek waard zijn, zo vind je hier trullo Sovrano, de enige trullo met twee verdiepingen. Maar ook zijn er siamese trulli te vinden en een trullokerk. De wijk Rione Monti is in 1910 uitgeroepen tot nationaal monument en sinds 1996 staan de trulli in Alberobello op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Overnachten in een trullo

Een trullo heeft iets magisch, ze zijn erg schattig en romantisch en daarom is het ontzettend leuk om in een van de trulli in Alberobello te overnachten. In Alberobello zijn verschillende trulli die je kunt huren voor een bepaalde periode. Het toerisme komt in de regio steeds meer op, er zijn al wel veel activiteiten, maar het is er nog niet erg druk. Dit is ideaal, je hebt dus geen last van drukte.

De trulli in Alberobello zijn een absolute aanrader voor een rustige, romantische vakantie.