(advertentie)

Stedentrip naar Dresden - Florence aan de Elbe

Dresden

Dresden is de hoofdstad van de deelstaat Saksen in Duitsland en ligt aan de rivier de Elbe. Dresden wordt ook wel het ‘Florence aan de Elbe’ genoemd en dat is niet voor niets. Deze prachtige stad, waar je veel barok- en rococoarchitectuur tegenkomt, doet denken aan de stad Florence in Italië. De stad staat bol van de cultuur en historie die tot uitdrukking komt in de vele historische gebouwen die Dresden rijk is. Jaarlijks maken veel mensen dan ook een stedentrip naar Dresden. Hieronder vind je een aantal bezienswaardigheden die je zeker niet mag missen wanneer je een stedentrip naar Dresden maakt!

Je favoriete stad bezoeken?

Vakantie naar Duitsland boeken?

Frauenkirche

Frauenkirche, Dresden, DuitslandWanneer je Dresden zegt, denken de meeste mensen aan de Frauenkirche. Deze bekende kerk ligt aan het Neuplein en is gebouwd in de barokstijl. De Frauenkirche, ook bekend als Onze-Lieve-Vrouwekerk, werd verwoest tijdens het bombardement op Dresden in 1945. Lange tijd bleven de ruïnes van de Frauenkirche liggen als herinnering aan de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog. In 1994 werd de Frauenkirche weer in haar glorie hersteld en sinds 2005 worden er weer kerkdiensten gehouden. De Frauenkirche ziet er weer exact hetzelfde uit als in de 18e eeuw. Er komen veel bezoekers naar de Frauenkirche om de prachtige kerk te bewonderen. Vanbinnen en vanbuiten ziet de Frauenkirche er indrukwekkend uit. Het is afgewerkt met prachtige details als schilderingen, beeldhouwkunst en torentjes. De Frauenkirche is zeker een bezoekje waard tijdens je stedentrip naar Dresden!

Semperoper

De Semperoper is de staatsopera van Saksen. Officieel heet de Semperoper ‘Saksische Staatsopera’ maar het heeft de naam Semperoper te danken aan zijn architect, Gottfried Semper. Ook de Semperoper is in de Tweede Wereldoorlog compleet verwoest. In de jaren ’70 werd het weer opgebouwd, precies zoals het vroeger was. De Semperoper heeft een prachtig uiterlijk en lijkt te bestaan uit drie lagen. Het mooist is om de Semperoper ’s avonds te bezoeken, dan is het gebouw prachtig verlicht. In de Semperoper worden veel verschillende voorstellingen gegeven, erg leuk om er een bij te wonen tijdens je stedentrip naar Dresden in Duitsland.

Zwinger

Zwinger DresdenDe Zwinger is een schitterend paleizencomplex dat gebouwd is rond een grote binnenplaats. Vroeger maakte de Zwinger deel uit van het Dresden Fort, hiervan is de buitenste muur bewaard gebleven. De Zwinger is gebouwd in de rococo/barokstijl en werd ook verwoest tijdens de oorlog. Vandaag de dag is de Zwinger een museum waar je veel mooie collecties kunt bewonderen, zoals de porseleincollectie, een van de grootste ter wereld. Ook liggen er in de Zwinger wapens, kostuums en uurwerken tentoongesteld. Wanneer je een stedentrip naar Dresden maakt, is een bezoek aan dit paleizencomplex absoluut aan te raden.

Een interessant onderdeel van de Zwinger is de Kronentor. De Kronentor is een schitterende poort met bovenop een indrukwekkende kroon. De Kronentor wordt jaarlijks door veel toeristen bezocht en is een van de populairste gedeeltes van de Zwinger, zeker een bezoekje waard tijdens een stedentrip naar Dresden. Rondom de binnenplaats van de Zwinger vind je naast de Kronentor nog meer interessante bouwwerken. Hier staat onder andere het Wallpavillion met een beeld van Hercules, het Nymphenbad, een kunstwerk van fonteinen in de barokstijl en de Sempergalerie waarin veel verschillende kunst te bewonderen is.

Altmarkt

Wanneer je de bruisende sfeer van Dresden zelf wilt meemaken, is een bezoekje aan de Altmarkt een echte aanrader! Aan de Altmarkt, wat Oude Markt betekent, vind je veel gezellige restaurantjes, cafés, terrasjes en winkels. De Altmarkt wordt altijd drukbezocht en er worden evenementen gehouden. Zo worden hier elk jaar de kerstmarkt ‘Striezelmarkt’ en het festival ‘Dixieland’ gehouden. Aan de Altmarkt staat de beroemde 92 meter hoge Kreuzkirche. Wanneer je een stedentrip naar Dresden in Duitsland maakt is een bezoekje aan de Altmarkt een echte aanrader!

Overige bezienswaardigheden

Als je nog tijd over hebt na het bezoeken van de Frauenkirche, de Zwinger, de Semperoper en de Altmarkt zijn er nog meer interessante plekken om te bezoeken tijdens een stedentrip naar Dresden. De Residenzschloss, het oudste gebouw van Dresden, is ook een echte must-see. Verder zijn de Katholieke Hofkirche, de Neumarkt en de Fürstenzug erg mooi en zeker een bezoekje waard. Wil je nog meer van de rijke historie van Duitsland bewonderen? Maak dan ook eens een stedentrip naar Berlijn!

photo by: Netopyr