(advertentie)

Sirmione aan het Gardameer

Sirmione in het Gardameer

Aan de zuidkant van het Gardameer in Italië ligt het prachtige schiereiland Sirmione. Sirmione is het drukst bezochte stadje van het Gardameer en dat is meer dan logisch. Het stadje ligt aan het eind van een lange, smalle landtong van ongeveer vier kilometer, in het Gardameer. Eén van de pluspunten van Sirmione is dat het historische centrum autovrij is. Je kunt dus heerlijk door de smalle en kronkelige straatjes lopen. Vooral in de zomer is het erg druk in het stadje, maar dit zorgt ook weer voor veel gezelligheid.

Zin in een vakantie naar Italië?

Trekpleisters van Sirmione aan het Gardameer

Om in het sfeervolle centrum van Sirmione te komen moet je eerst door een prachtige poort. Deze poort is onderdeel van het oude kasteel Rocca Scaligera. Dit kasteel is gebouwd in de 15-eeuwse Italiaanse bouwstijl en je kunt het ook bezoeken (tegen betaling). Beklim de trappen van Rocca Scaligera en je hebt een prachtig uitzicht over Sirmione en het Gardameer, absoluut een aanrader!

Sirmione in het GardameerDit kasteel is echter nog niet het mooiste van Sirmione. Op de uiterste noordpunt van het schiereiland liggen de grotten van Catallus, of op z’n Italiaans de Grotte di Catullo. Dit is een groot park waar je onder andere de restanten van een oude Romeinse villa kunt bezichtigen en het museum Antiquarium kunt bezoeken. Het is mogelijk om een deel van de route naar de grotten af te leggen met een toeristentreintje, maar je kunt de grotten ook bereiken door de panoramische route te wandelen langs de oostelijke kant van Sirmione. Tijdens deze route kom je langs verschillende strandjes, de zestiende-eeuwse kerk Santa Maria Maggior en zwavelbronnen.

Markt, ijs en varen

Naast Rocca Scaligera en Grotte di Catullo is het geweldig om door de smalle, kronkelende straatjes te lopen en de winkeltjes in Sirmione te bekijken. Ook vind je in de straatjes veel ijssalons met heerlijk Italiaans ijs. Iedere week worden er twee markten gehouden in Sirmione, op maandagochtend op de Piazza Mercato en op vrijdagochtend op Piazzo Montebaldo. Wat verder ook erg leuk is om te doen tijdens een bezoek aan Sirmione aan het Gardameer, is een rondvaart in één van de kleine gekleurde sloepen die in de haven van Sirmione liggen. Je krijgt dan een prachtig uitzicht over het meer en het stadje.

Geneeskrachtige bronnen

Sirmione in het GardameerSirmione is voornamelijk bekend door de geneeskrachtige zwavelbronnen. Dit heeft er voor gezorgd dat Sirmione al eeuwen geleden bekend werd als kuuroord, in 1900 werd de eerste Spa in het centrum geopend en dit trok al snel vele toeristen naar het stadje. Het warme water komt van onder het meer naar boven uit de bron Font Bola, deze bron zit 18 meter onder de waterspiegel. Tegenwoordig wordt dit water via een buizenstelsel naar verschillende hotels vervoerd die over thermale baden beschikken.

Sirmione aan het Gardameer bereiken

Sirmione is, vooral in de zomer, best lastig te bereiken. Er gaat één lange weg over de vier kilometer lange landtong naar het stadje, maar hier is het vaak erg druk. Je staat dus vaak in de file om in Sirmione aan het Gardameer te komen. Voordat je Rocca Scaligera bereikt kom je langs drie parkeerplaatsen waar je tegen een redelijk hoge prijs je auto kunt parkeren. Je kunt met de auto, zoals al genoemd, namelijk niet in het historisch centrum komen. Om de drukte en het parkeren te vermijden kun je ook met een veerboot naar het schiereiland. Vanuit onder andere Desenzano del Garda, Peschiera del Garda, Lazise en Portese gaan veerboten. De kosten, afhankelijk van de afstand, variëren tussen de €6,00 en €30,00 voor een retourtje.

photo by: Yilmaz Oeveunc, David Martyn Hunt