(advertentie)

Rocamadour, stad op de rots

Rocamadour stad op de rots

Rocamadour, ook Roc-Amadour genoemd, is een stadje in Frankrijk. Het is gelegen in het departement Lot, in het zuiden van Frankrijk. Rocamadour is gebouwd op een 120 meter hoge rotswand, in de Causse de Gramat, wat een onderdeel is van de Causses de Quercy. Rocamadour is een van de heilige steden in Frankrijk en was een veel bezochte pelgrimsplaats. De naam komt van het woord ‘Roc Amator’ wat ‘Rots van Amadour’ betekent. De berg was in de middeleeuwen namelijk uitgekozen als woonplaats door Sint-Amadour. Veel toeristen brengen tijdens hun vakantie het zuiden van Frankrijk een bezoek aan dit stadje op de rots.

Zin in een vakantie naar Frankrijk?

Bezienswaardigheden in Rocamadour

Rocamadour heeft bezoekers veel te bieden. Bovenop de Franse rots ligt een burcht. Om daar te komen, moet je ‘Le Grand Escalier’ te beklimmen, de Grote Trap van ruim 200 treden (er is een lift beschikbaar). De trap leidt naar het kerkplein. Vanaf de trap heb je een mooi uitzicht over het landschap van Frankrijk. Onderweg naar de burcht kom je zeven heiligdommen tegen;

  • Le Grande EsclalierBasiliek de Chapelle Notre-Dame. Deze kapel is uitgehouwen in de berg en bevat de Zwarte Madonna, een beeld uit de 12e eeuw. Aan dit beeld werden door pelgrims verschillende krachten toegewezen.
  • Vier kapellen: St. Jean-Baptiste, St. Blaise, St. Michel en Ste. Anne
  • Basilisque St. Saveur
  • Église St. Amadour

Vlakbij de Chapelle Notre-Dame ligt het grafmonument van St. Amadour, een veel bezochte plek in Frankrijk. Ook het Musée d’Art sacré Francis-Poulenc is zeker een bezoekje waard. In dit museum is van alles te vinden, van muziek tot meubilair. Het is opgedragen aan Francis-Poulenc, een componist uit Frankrijk. Hij componeerde een muziekstuk naar aanleiding van zijn bezoek aan Rocamadour. Het museum staat bol van de Franse cultuur en heeft zelfs een eigen schatkamer!

In de stad ligt de Grotte des Merveilles, een grot waar prehistorische wandschilderingen zijn gevonden. Ze geven je een kijkje in het verleden van Frankrijk. Ook is er treintje dat door Rocamadour en omgeving rijdt langs de mooiste plekken. Het treintje stopt op een aantal mooie plaatsen. Hier kun je foto’s maken en even genieten van de omgeving. Rocamadour is ook bekend om zijn roofvogelshow, een echte must-see!

Bereikbaarheid van de heilige stad

Rocamadour is goed bereikbaar. Met de auto kan je vanaf Soulliac en Sarlat (Zuid-Frankrijk) via de D673 de stad op de rots bereiken. Het stadje heeft ook een eigen station, Rocamadour-Padirac genaamd. Tijdens je vakantie in Frankrijk kan je hier dus makkelijk een kijkje nemen.

Overnachten in Rocamadour

In Rocamadour en omgeving is er een groot aanbod aan hotels. Als je de heilige stad ook bij nacht wil ervaren, kunt je overnachten in de stad zelf. De meest bezochte hotels in dit deel van Frankrijk staan hieronder op een rijtje.

  • Hôtel les Esclargies (Rocamadour)
  • Best Western Beau Site (Rocamadour)
  • Le Prieuré (Soulliac)
  • Le Kouloury (Meyronne)

Genieten van de omgeving

Ook in de omgeving van Rocamadour is veel te zien op het gebied van cultuur en landschap, zoals de grotten van Padirac. Deze ondergrondse grotten in het zuiden van Frankrijk zijn prachtig verlicht en je kan met een gondel op de ondergrondse rivier varen. Een geweldige ervaring! Ook de tuinen van du Manoir d’Eyrignac zijn prachtig om in rond te dwalen. Hou je meer van een sportievere activiteit, dan is er ook nog de mogelijkheid om te canoeën op de rivier Dordogne.

photo by: Pinpin