(advertentie)

Alentejo, de broodmand van Portugal

Alentejo Portugal

Alentejo is een gebied in Portugal dat tussen de Algarve en Lissabon ligt. Het is een verborgen schat in Portugal door het open land met golvende graanvelden en vruchtbare grond en wordt daardoor ook wel de ‘broodmand’ van Portugal genoemd. In het gebied zijn voornamelijk kleine dorpjes te vinden, ook zijn er enkele steden. De belangrijkste steden zijn Évora, Portalegre, Beja en Sines.

Zin in een vakantie naar Portugal?

Voor ieder wat wils

Alentejo staat dit jaar op de ‘Best of the World’-lijst van National Geographic. Het gebied is erg divers en hierdoor is er voor iedere behoefte wel wat te vinden. Je kunt er lange wandelingen en fietstochten maken over de golvende velden, tot surfen, zeilen en paragliden langs de 126 kilometer lange kustlijn. Je kunt slapen in één van de luxe boetiekhotels, een familie resort of overnachten in de natuur op een kleine camping.

AlentejoLandschap van Alentejo

In het noorden van Alentejo is een rots- en heuvelachtig landschap te vinden met historische kasteeldorpjes. Uit dit gebied komen de beste wijnen van Portugal. In het zuiden van het gebied vind je een open en uitgestrekt landschap met olijfbomen, wijngaarden, schaapskuddes en idyllische witte dorpjes en het oosten van Alentejo is kenmerkend door de rivier Guadiana.

Bezienswaardigheden in Alentejo

In Alentejo zijn een aantal plaatsen die tijdens een vakantie in het gebied zeker een bezoek waardig zijn.

De stad Evora

Dit is één van de best bewaarde middeleeuwse steden van Portugal. Het historische centrum is sinds 1986 opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In de stad zijn dus veel monumenten te zien zoals de Romeinse tempel, Templo de Diana, de 15e eeuwse universiteit en de Bottenkapel in de Sint Francis kerk.

Vila Nova de Milfontes

Dit is één van de mooiste badplaatsjes aan de westkust van Portugal waar je kunt genieten van de mooie stranden en het aangrenzende natuurpark Parque Natural do Sudoeste de Alentejano e Costa Vicentina.

Monsaraz

Een autovrij, middeleeuws, ommuurd stadje met witte huizen met rode daken, smeedijzeren balkons en langwerpige schoorstenen. Het stadje ligt op een heuvel van 342 meter hoog en boven de rechteroever van de rivier Guadiana.

Serpa

Een stadje met de indrukwekkende toegangspoort Porta de Beja. Ook wordt hier de bekende gelijknamige schapenkaas gemaakt. Serpa-kaas is een zachte schapenkaas die van rauwe melk wordt gemaakt.