(advertentie)

Wandelen op Madeira

Madeira

Madeira, het bloemeneiland, staat inmiddels bekend als een fijne bestemming voor een wandelvakantie. Vroeger gingen er alleen maar senioren naar dit prachtige Portugese eiland, maar inmiddels weten veel meer toeristen de schoonheid van Madeira te waarderen. Het eiland ten zuidwesten van het vasteland van Portugal heeft veel, heel veel wandelroutes. De natuur, de bloemen en de levada’s maken Madeira tot een waar wandelparadijs. Een wandelvakantie op Madeira kan voor iedereen leuk zijn. Geoefend wandelaar of beginnend, er zijn wandelroutes in verschillende gradaties. Wandelen op Madeira is voor iedereen leuk! In dit artikel lees je meer over een wandelvakantie op Madeira.

Zin in een vakantie naar Portugal?

Levada

Madeira LevadaOp Madeira vind je zogenaamde levada’s. Een levada is een irrigatiekanaal die van het noorden naar het zuiden loopt op het eiland. In totaal ligt er zo’n 2200 kilometer aan levada’s. Door middel van deze kanalen kunnen de inwoners het overtallige regenwater gebruiken om de akkers in het zuiden van water te voorzien.  Naast de levada’s lopen smalle paden, zodat de eigenaren ze schoon kunnen houden. Vervuilende bladeren en takken worden verwijderd zodat het regenwater soepel naar de akkers en de plantages kan stromen. Inmiddels hebben de paden langs de levada’s een tweede functie gekregen. Ze worden veelvuldig gebruikt door toeristen om te wandelen op Madeira. Veel reisorganisaties organiseren een wandelvakantie op Madeira langs een levada. Deze wandelroutes zijn enorm populair!

Wandelroutes Madeira

Ponta de São LourençoHet Bloemeneiland Madeira kent ontzettend veel wandelroutes door de prachtige natuur van het eiland. Twee bekende wandelroutes op Madeira beginnen in Rabacal, dit gebied staat op UNESCO’s werelderfgoedlijst. De ene route loopt vanuit Rabacal langs de Levada do Risco naar Cascato do Risco, een dubbele waterval. Na een klein uur wandelen op Madeira ben je weer bij het startpunt. Een iets zwaardere wandeling is de levada das 25 fontes. Deze wandelroute brengt je na ongeveer 2 uur lopen langs levada’s vanaf Rabacal naar de 25 fontes, de 25 waterbronnen. Voor mensen met hoogtevrees is deze route minder geschikt. Een andere wandelroute op Madeira is de bloemenroute. Deze wandeling is redelijk vlak en dus zeer geschikt voor beginnende wandelaars. Wandelen op Madeira langs de mooiste bloemen. Tijdens deze tocht bij Bica da Cana zie je duidelijk waarom Madeira het Bloemeneiland wordt genoemd. Er zijn ook zat wandelingen die niet langs levada’s lopen. Je kunt wandelen op Madeira langs vulkanisch gesteente en pootje baden in de baai bij Ponta de São Lourenço. Of wandel naar het hoogste punt van het eiland Ribeiro Frio. Kortom, een wandelvakantie op Madeira kan uit allerlei soorten wandelingen bestaan.

Wandelvakantie Madeira

BloemeneilandEr zijn verschillende reisorganisaties die een wandelvakantie op Madeira aanbieden. Kijk van te voren goed wat je wilt, hoe lang je weg wilt en wat voor wandelingen je wilt maken. Een wandelvakantie op Madeira kan er op verschillende manieren uitzien. Je kunt alles zelf plannen en organiseren. Je boekt zelf je vlucht, plant zelf de wandelingen en bedenkt zelf waar je wilt overnachten. Het is ook mogelijk om een wandelvakantie door een reisorganisatie te laten plannen. Zij hebben ervaring met wandelvakanties en kiezen de mooiste wandelingen voor je uit. Dit kan met een groepsreis of een individuele reis, net wat je wilt.

Tips wandelvakantie Madeira

Tijdens de wandelingen op het eiland is het belangrijk om een aantal spullen altijd in je rugzak te hebben:

  • Zorg dat je altijd een zaklamp met voldoende batterijen bij je hebt. Sommige tochten gaan door tunnels en dan is het handig als je kunt bijschijnen.
  • Langs de meeste routes staan geen eetgelegenheden, dus zorg zelf voor voldoende eten en drinken voor onderweg.
  • Het weer op Madeira kan soms ineens omslaan. Heb dus altijd een vest of trui bij je tijdens je wandeling.
  • Zorg voor een goede wandelkaart tijdens je wandelvakantie op Madeira. De wandelpaden worden beïnvloed door regen en andere externe factoren. Zorg dat je altijd weet waar je goed kunt lopen.

photo by: Cartelle, Cartelle