(advertentie)

Mindful in Tanzania

retraite

Een retraite in de ongerepte natuur van Tanzania

Steeds meer mensen hebben tijdens hun vakantie behoefte aan verdieping of zijn op zoek naar een retraite. Ze verlangen naar een diepe ontspanning of rust en willen leren omgaan met stress of innerlijke strijd. De ongerepte natuur van Tanzania biedt een perfect decors voor zo’n reis naar binnen. In Ngorongoro heerst nog echte stilte en kun je, al wandelend door dit Krater Hoogland, met open ogen – stilte en ruimte ervaren.

De mooiste natuureizen - ver en dichtbij!

Op vakantie naar een verre bestemming?

Je zou kunnen zeggen dat wandelen een manier van mediteren is waar je geen enkele moeite voor hoeft te doen. Tanzania staat bekend om z’n big five, maar tijdens deze retraites worden er geen lijstjes afgevinkt. Hooguit de big five van mindfulness:

De big five van mindfulness

  1. het ontwaken van je zintuigen naar je omgeving
  2. dieren reageren vriendelijk op je aura van kalmte
  3. het waarderen van het nu en geen tijd verspillen aan zorgen over het verleden of de toekomst
  4. vertragen van je malende dagelijkse gedachtes: dit geeft je spirituele helderheid
  5. mindfulness houdt hoofd en lichaam fit

retraite

Mediteren met je ogen open

Waarom zou je helemaal naar Tanzania gaan en dan met je ogen dicht gaan zitten mediteren? Mindfulness is heel veel meer dan stil zitten met je ogen dicht. Een belangrijk aspect van het mediteren is het contact maken met het “nu”. En dat doe je door met je aandacht naar je zintuigen te gaan. Alle zintuiglijke ervaringen hebben het vermogen je uit je hoofd of uit je denken te halen – en dat is nou precies wat de bedoeling is.

Je zult de schoonheid, stilte en overweldigende natuur dus helemaal indrinken met al je zintuigen. Het effect hiervan is veelledig: je gaat meer zien, voelen en horen. Omdat je aandacht zich verplaatst van je hoofd naar je lijf zul je ook veel dieper gaan ontspannen. Alle indrukken zullen dieper bij je binnenkomen waardoor je meer zult genieten. Dit zorgt voor een onvergetelijke en mogelijk levensveranderende ervaring.

Groepsreizen en individuele reizen

De retraites vinden plaats in de mooiste en stilste gebieden van Tanzania. Zo zijn er groeps- en individuele reizen naar Ngorongoro en Serengeti, het kustgebied van Tanzania en in het zuiden. Tijdens de reis ga je wandelen in Ngorongoro, Usambara Mountains of Udzungwa Mountains. Na afloop kun je je reis  verlengen met een bezoek aan een wildpark of een verblijf op Zanzibar – een heerlijke plek om alles wat je hebt ervaren rustig te kunnen integreren. Er zijn ook reizen, speciaal ontwikkeld voor mannen of vrouwen.

retraiteWaar slaap je tijdens deze natuurreizen in Tanzania?

Voor de echte back to nature fanaten is er de kampeerreis – je slaapt in een klein tentje, midden in de natuur, in een bush camp. Doorgaans gaat er een safari kok mee die elke dag voor je kookt. En ’s avonds zit je heerlijk rond het kampvuur en  kun je luisteren naar de nachtelijke geluiden van dieren in de verte.

Voor wie het kamperen te ver gaat zijn er ook retraites met verblijf in sfeervolle lodges en hotels. Je bagage wordt vervoerd door een 4WD of door ezels, je draagt zelf alleen een dagrugzakje met wat water en evt. een lunchpakket.

Investeren in jezelf

De combinatie van een vakantie en een retraite is eigenlijk best aantrekkelijk. Tijdens je vakantie heb je veel tijd, en waarom zou je je beperken tot opladen tot na terugkeer na enige tijd de batterij weer leeg is?

Een retraitereis is een investering in jezelf: je leert namelijk tijdens je retraite hoe je meer regie over je binnenwereld kunt verkrijgen. En na terugkeer thuis dus ook minder snel weer vermoeid raakt. En het is nog eens een prachtige vakantie tegelijkertijd.