(advertentie)

De West Highland Way wandelen in Schotland

West Highland Way wandelen

Houd je van wandelen of bergbeklimmen? Ben je niet bang voor een uitdaging? Wie weet is de West Highland Way wandelen dan wel echt iets voor jou. Dit is een wereldberoemde route om te wandelen in Schotland. Je loopt in totaal 152 km langs het prachtig, ruige landschap van het land. West Highland Way wandelen begint in Milngavie, vlakbij Glasgow en via de oever van Loch Lomond en de Schotse Hooglanden, kom je uiteindelijk op de eindbestemming: Fort William. De route loopt door de beeldschone natuur, je loopt langs oevers, hooglanden, laaglanden, meren, schapen en heiden. Het is een gemarkeerd pad, dus in principe hoe je alleen maar de bordjes te volgen. Maar de wandelroute is niet eenvoudig. Je moet er serieus voor trainen, het is bergop en bergaf. Wandelen in Schotland gaat je niet in je koude kleren zitten. In dit artikel vind je alles wat je moet weten als je deze route wilt bewandelen.

Wandelen in Schotland? Aanbiedingen bekijken

Beste wandelperiode

Het gebied rond de wandelroute, de Schotse Hooglanden kent een gematigd zeeklimaat met veel natte maanden. Dat wil zeggen zachte zomers en koude winters. Op de hoge toppen ligt eigenlijk het hele jaar sneeuw. Zeker in de koude wintermaanden, als het flink vriest in de Schots Hooglanden liggen de toppen vol sneeuw. De vele neerslag die in deze wintermaanden valt, valt in de vorm van sneeuw en ijzel naar beneden. De zomermaanden zijn een stuk aangenamer, zeker om te wandelen. De beste wandelperiode voor een wandelvakantie in Schotland zijn de maanden juni t/m augustus. De gemiddelde temperatuur kan dan oplopen tot zo’n 16 °C, heerlijk wandelweer!

Tip: Vanaf half april t/m half mei vindt er een motorcross plaats, het is dan niet aan te raden om hier te wandelen. 

De route

Je kunt de West Highland Way wandelen op je eigen tempo. Verschillende reis- en wandelorganisaties bieden een wandeling aan tussen de 6 en 10 dagen. Ongeveer de helft van de route loopt over oude veedrijverroutes en koetswegen. Het zijn goed onderhouden wegen, waardoor het prettig wandelen is. De andere helft van de paden zijn drooggevallen rivieren en beken. Hier is het lastiger wandelen, door de stenen en rotsen waarover je moet lopen. De start van de route is in Milngavie, iets ten noorden van Glasgow. Via Carbeth, Drymen en Balmalha kom je bij Loch Lomond, een groot en diep meer. Hier vind je de zware ondergrond van een mengeling tussen kiezels, rotsen en stenen. De route loopt langs de oever van het meer verder, waar het zware deel van de tocht begint. De West Highland Way wandelen we verder langs Rawardennan, Tarbet en Inversnaid, dit wordt als het zwaarste deel van de route bestempeld. Dan lopen we langzaam naar het dal via Ardlui, Inverarnan, Crianlarich, Tyndrum en Bridge of Orchy. Dan kom je bij de zogenoemde ‘Devils’s staircase’ het tweede zware deel van de route. Via Inveroran, Kingshouse en Kinlochleven eindigt de route in Fort William.

Route uitbreiden

Wil je naast de West Highland Way wandelen nog meer? Dan kan je de route uitbreiden. Deze onderdelen horen officieel niet bij de route, maar als je nog langer in Schotland wilt blijven en maar geen genoeg van de prachtige natuur kunt krijgen zijn er uitbreidingen.

  • Milngavie ligt ongeveer 16 km van Glasgow dus je kunt in deze stad starten. Vanuit Glasgow loopt er een gemarkeerde route naar de wandelroute door de Schotse Hooglanden, deze sluiten perfect op elkaar aan. Bordjes Kevin Walkway en vervolgens Allander Walkway volgen. Op deze manier kan je 16 km langer wandelen in Schotland.
  • Bergwandelaars kunnen een alternatieve West Highland Way wandelen. Voor hen is de route waarschijnlijk aan de eenvoudige kant, dus is er een Highland High Way geopend. Deze route komt langs dezelfde plaatsen, maar kronkelt om de bekende wandelroute heen en gaat over hoge bergtoppen. Doordat deze twee routes dezelfde plaatsen aan doen, kan je ze goed combineren. Een dagje de een en een andere dag de ander. Ook als je met een groep gaat wandelen en niet iedereen heeft hetzelfde niveau is dit een uitkomst. Je start en eindigt in dezelfde dorpen.
  • Een andere aanvulling op de wandelroute door de Schotse Hooglanden is de berg Ben Nevis beklimmen. Deze berg is 1344 meter hoog en ligt vlakbij Fort William, het eindpunt van de route. Heb je aan het eind van de route nog energie over, dan is de Ben Nevis een leuke uitdaging! Bij het beklimmen van deze berg is het belangrijk om de weersvoorspellingen goed in de gaten te houden. Het weer bij de top en op de steile kliffen kan erg verraderlijk zijn. Neem dus altijd voldoende (regen)kleding mee.
  • Wil je nog meer wandelen in Schotland? Na de West Highland Way wandelen, kan je vanuit Fort William door naar The Great Glen Way. The Great Glen Way in Fort William, de eindbestemming van de West Highland Way.
Wandelvakantie naar Schotland boeken? Aanbiedingen bekijken

Accommodaties

Langs de route zijn verschillende slaap- en eetgelegenheden te  vinden. Er zijn delen waar dit niet het geval is, dus het is altijd verstandig om genoeg eten en drinken bij je te hebben tijdens het wandelen. Reserveer deze accommodaties wel op tijd, zeker in het zomerseizoen zijn veel slaapmogelijkheden volgeboekt. In Schotland mag je officiaal wild kamperen. Langs deze wandelroute wordt het toch afgeraden. Het is een drukke route en vrij kamperen zorgt voor onnodige rotzooi. Kan je echt geen slaapplek vinden, dan is het niet verboden. Zoek dan een toegewezen kampeerplek op en laat je slaapplaats netjes achter!

Wat je verder moet weten

West Highland Way Scotland

photo by: ro431977

Overige informatie die je moet weten over als je deze wandelroute wilt wandelen. De route kan je het hele jaar door wandelen. Een deel van de route is tussen half april en half mei afgesloten in verband met lammeren van de schapen. Je kunt dan een alternatieve route wandelen. Tevens is het aan te raden om het weer goed in de gaten te houden en je hier goed op te kleden. De avonden zijn koud en vochtig en zeker als het vroeg donker begint te worden moet je hier rekening mee houden mocht je de West Highland Way wandelen. De route is een wandelroute en enkel toegankelijk voor wandelaars.

Overige informatie die je moet weten over als je deze wandelroute wilt wandelen. De route kan je het hele jaar door wandelen. Een deel van de route is tussen half april en half mei afgesloten in verband met lammeren van de schapen. Je kunt dan een alternatieve route wandelen. Tevens is het aan te raden om het weer goed in de gaten te houden en je hier goed op te kleden. De avonden zijn koud en vochtig en zeker als het vroeg donker begint te worden moet je hier rekening mee houden mocht je de West Highland Way wandelen. De route is een wandelroute en enkel toegankelijk voor wandelaars.