(advertentie)

Surfen in Australie

Australie, Surf

Regelmatig reizen surfers van over de hele wereld naar Australië om de fantastische golven en de echte Australische surfcultuur te ontdekken. Australië wordt dan ook alom beschouwd als één van de belangrijkste surfbestemmingen ter wereld. De fantastische golven van Australië ontstaan vanuit de Grote Oceaan ten oosten van Australië, de Indische Oceaan vanuit het zuiden en de Zuidelijke oceaan vanuit het zuiden. Het maakt niet uit aan welke kust je je bevindt, overal vind je fantastische surfspots. Hieronder vind je een lijst met een aantal van de beste surfbestemmingen van Australië. Op een aantal van deze surfspots kom je wellicht een (internationale) topsurfer tegen!

Op vakantie naar een verre bestemming?

Queensland

In Queensland vind je een aantal surfspots van wereldklasse. Een aantal van deze spots bevindt zich in en rondom Gold Coast (een stad met als bijnaam Surfers Paradise), maar ook vind je uitstekende surfspots in het noorden van Queensland.

 • Noosa Heads: dit is een fantastische bestemming als je wilt beginnen met surfen. De golven zijn niet te moeilijk en er is een groot aantal surfshops en surfscholen te vinden in Noosa. Een ander voordeel is dat het vaak redelijk rustig is in het water.
 • Stradbroke Island: ook hier vind je een aantal zeer goede surfspots. Deze vind je zowel in het noorden als in het zuiden van het eiland. T.O.S en Point Lookout zijn de betere spots waar je golven van zeer goede kwaliteit tegenkomt.
 • The Superbank: de “Superbank” is een verzameling surfpots in Gold Coast van zeer hoge kwaliteit. De Superbank bestaat uit drie breaks:  Greenmount, Rainbow Bay en Snapper Rock. Wanneer de omstandigheden optimaal zijn kun je op deze spots golven van 2 kilometer uitrijden! Een aantal Australische topsurfers noemen deze surfspot hun thuisbasis. Zo moet je niet verbaasd zijn als je Mick Fanning, Joel Parkinson of Steph Gilmore tegenkomt!
 • Duranbah: deze spot bevindt zich op het grensgebied met New South Wales. Op deze spot vind je zeer consistente golven van zeer goede kwaliteit.

New South Wales

New South Wales is de provincie waar onder anderen Byron Bay en Sydney zich bevinden en kan zich daarom met recht een epicentrum van het surfen noemen.

 • Crescent Head: ten noorden van Port Macquarie vind je 25 kilometer aan kustlijn, waar je een groot aantal zeer goede surfspots voor beginners vindt.
 • Boomerang Beach: deze spot, nabij Forster-Tuncurry, wordt gezien als één van de beste surfspots in New South Wales. Hier duiken regelmatig dolfijnen op tijdens je surfessie.
 • Sydney’s Northern Beaches: ook wanneer je in Sydney verblijft kom je absoluut aan je trekken op je surfboard. De Northern Beaches zijn een verzameling stranden die zich bevinden ten noorden van de stad. Je vindt hier surfspots die geschikt zijn voor surfers op ieder niveau.

Victoria

Ook aan de zuidkust van Australië vind je uitstekende surfspots. Zo kennen surfers van over de hele wereld het iconische Bell’s Beach, de thuisbasis van de eerste surfwedstrijd van Australië – de Rip Curl Pro.

 • Bells Beach: dit is een historische surfspot in Australië, omdat hier de eerste surfwedstrijd van het land werd georganiseerd – de Rip Curl Pro. Let wel, de golven kunnen hier wel 5 meter hoog worden! Veel surfers beperken hier zich dan ook tot het bekijken van lokale topsurfers.
 • The Well: hier vind je een reefbreak welke geschikt is voor de meer ervaren surfer. Gun jezelf wat tijd om te wennen aan de golven en het rif; je kunt hier gemakkelijk in aanraking komen met het koraal.
 • Jan Juc: deze spot is geschikt voor surfers van ieder niveau. Wanneer de golven op de andere spots in de buurt niet voldoen, trekt iedereen naar Jan Juc om toch te kunnen surfen.

Western Australia

In Western Australië vind je aantal van de beroemde Big Wave Spots die het land kent. Veel spots zijn niet aan te raden aan beginnende en intermediate surfers, maar toch kun je op andere spots zeker terecht wanneer je een wat meer beginnende surfer bent.

 • Margaret River: behalve fantastische wijn biedt Margaret River tevens fantastische surf-omstandigheden. In Yallingup vind je een uitstekende all-round surfspot. Meer naar het zuiden vind je Surfers Point in Prevell, waar je zeer hoge golven kunt tegenkomen! Let op: alleen geschikt voor de echte pro’s!
 • Secret Harbour: tussen Mandurah en Rockingham vind je zeer consistente golven, met een aantal zeer geschikte golven die geschikt zijn voor beginnende en intermediate surfers.
 • Esperance: hier vind je één van de meest beruchte surfspots ter wereld:  de Cyclops. Slechts een enkeling durft het aan om hier de golven te trotseren!

Meer lezen over surfen in Australië