(advertentie)

Voorbereid op wintervakantie

Belalp skipiste

Tijdens een wintervakantie beweegt u meestal een paar dagen achter elkaar heel intensief. Vooral als u gaat skiën of snowboarden. Om te voorkomen dat u al na één dag niet meer kunt bewegen door de spierpijn of dat u een blessure oploopt, is het belangrijk goed voorbereid op wintervakantie te gaan. Dit kan op twee manieren worden gedaan. De eerste mogelijkheid is door oefeningen te doen en de tweede is om voor de wintervakantie al enkele keren te skiën of snowboarden in een indoorbaan in Nederland. Een combinatie van de twee werkt natuurlijk het beste. Bekijk ook aan de rechterkant van deze pagina de beste aanbieders van populaire wintersportvakanties.

Wintersport met skipas boeken?

Oefeningen ter voorbereiding

Omdat je tijdens een wintervakantie spieren gebruikt die je normaal niet (veel) gebruikt, is het belangrijk om ongeveer acht weken voordat u gaat een aantal oefeningen te doen, op deze manier gaat u voorbereid op wintervakantie. De oefeningen zijn als volgt:

  1. Kniebuigingen: Buig door je knieën tot je ongeveer in een zithouding zit. Probeer je bovenbenen horizontaal te krijgen. Doe dit een aantal keer per dag. Bijvoorbeeld als u ergens staat te wachten of voordat u gaat slapen.
  2. Traplopen: Tijdens het traplopen train je spieren die je veel gebruikt bij het skiën. Neem dus eens wat vaker de trap in plaats van de lift.
  3. Tenen optrekken: Trek verspreid over de dag een paar keer je tenen heel hoog op en ontspan ze daarna weer. Op deze manier train je de spieren in je onderbenen.
  4. Op één been staan: Balanceer op één been en zwaai ondertussen met je andere been heen en weer. Wissel je beide benen af. Met deze oefening train je je been- en bilspieren, maar ook je balans.
  5. Terugstappen: Ga goed rechtop staan met je voeten iets uit elkaar. Zet nu met je linkerbeen een stap naar achteren en buig door je linkerknie. Stap daarna weer terug in de rechte stand. Wissel beide benen af en herhaal de oefening een aantal keren.
  6. Springen: Ga op je rechterbeen staan en spring een aantal keren van je rechterbeen naar je linkerbeen. Zorg hierbij dat je knieën iets gebogen zijn.
  7. Heup- en beenspieren: Ga op je zij liggen en ondersteun je hoofd met je hand. Til nu je bovenste been langzaam omhoog tot 45 graden. Laat daarna je been zachtjes zakken, zorg er voor dat je benen elkaar net niet raken. Herhaal dit een aantal keren en ga dan op je andere zij liggen en herhaal de oefening voor je andere been.

Voorbereiden op indoorbanen

In Nederland zijn een aantal indoor sneeuwbanen waar je kunt skiën of snowboarden. Voor mensen die alvast weer willen wennen aan het skiën en snowboarden is dit de ideale oplossing. In combinatie met de oefeningen is dit een goede voorbereiding op een wintervakantie.

 

Geraadpleegde bron: Dokterdokter.nl