(advertentie)

Gebruik je hoofd en draag een helm

Skihelm

Gebruik deze wintersport je hoofd en draag een helm, want zelfs de kleinste botsing kan een hevige impact hebben. Veel mensen weten niet dat skiën of snowboarden zonder helm ernstige gevolgen kan hebben wanneer je een botsing krijgt. Ze hebben allerlei excuses om maar geen helm te dragen. Lees in dit artikel waarom het belangrijk is om een helm te dragen. Bekijk ook aan de rechterkant van deze pagina de beste aanbieders van populaire wintersportvakanties.

Wintersport met skipas boeken?

Excuses om geen helm te dragen

De meeste mensen dragen geen helm tijdens wintersport, want ze hebben ‘er nog nooit een gedragen’ of ‘het zit niet lekker’. Een andere populaire reden is ‘dat het absoluut niet fashionable is’ of ze vinden het maar ‘onhandige dingen’ om mee te nemen. Andere mensen vinden zichzelf zo goed skiën of snowboarden dat ze zeggen dat ze wel voorzichtig genoeg zijn op de pistes. Een laatste reden die vaak wordt gegeven is de prijs van een helm, deze vinden de meeste mensen vaak veel te hoog.

Wist je dat twee derde van de skiërs en snowboarders weleens een ongeluk heeft gehad op de pistes? En dat deze mensen er van overtuigd zijn dat de helm die ze droegen een ernstige verwonding heeft voorkomen?

Gevaren van wintersport zonder helm

Belalp skipisteDe meeste ongelukken op de pistes gebeuren wanneer je botst tegen een object zoals een boom, een grote hoop sneeuw of mensen. Skiërs van gemiddeld niveau op goed geprepareerde pistes hebben een snelheid van gemiddeld 30-43 km/p.u. Wanneer je met deze snelheid tegen een object botst kan dit al snel een hersenschudding, verwarring, hoofdpijn of zelfs de dood tot gevolg hebben.

Feitjes

Hieronder volgen enkele feiten over blessures op wintersport.

  • Ieder jaar krijgt 1 op de 17 mensen een blessure, dit zijn in totaal 1,5 miljoen mensen.
  • Jaarlijks krijgen zeker 2.000 Nederlanders te maken met een hoofdletsel tijdens wintersport. De grootste oorzaak hiervan is dat zij geen helm droegen.
  • Bij 15% van de wintersport ongevallen is  er sprake van hoofdletsel, een skihelm had dit misschien wel kunnen voorkomen.
  • Zes jaar geleden droeg maar 6% van alle wintersporters een helm, dit is nu gelukkig vervijfvoudigd.

In steeds meer landen is het verplicht om een helm te dragen. Zo moet je in Oostenrijk een helm dragen tot en met je 15e en in Italië, Kroatië, Slowakije en Spanje tot en met je 14e. In Zwitserland en Frankrijk overwegen ze om dit ook te verplichten.

Stel dát je als zeer ervaren skiër of snowboarden wordt omver geknald en stel dát je geen helm droeg dat moment, dan kan het verzekeringstechnisch gezien nog wel een staartje krijgen…

Trend helm dragen

Gelukkig is het anno 2014/2015 helemaal hip en trendy om mét helm gesignaleerd te worden op de pistes. Je hebt tegenwoordig zulke mooie designs en modellen dat je het eigenlijk bijna niet meer kan laten liggen. Dus gebruik je hoofd en bescherm die grijze massa!