(advertentie)

Op wandelretraite in de Sahara van Marokko

Hoe voelt het? Een 7- daagse avontuurlijke wandel retraite door de magische woestijn van Marokko. Heerlijk om te ervaren. De stilte van de zwoele Sahara bracht me weer terug naar mijn basis. Tijd lijkt eindeloos te zijn, al wandelend door de leegte van de woestijn en slapend onder de prachtige sterrenhemel. Geen afleiding, stap voor stap lopend door het zachte zand, uit je hoofd komen en weer thuiskomen bij jezelf. Door de stilte ontstaat er ruimte om te reflecteren op jouw levenspad, in gezelschap van een groep gelijkgestemden.

De mooiste natuureizen - ver en dichtbij!

Lokale Marokkaanse crew

Met een karavaan trokken we de woestijn in samen met de Berber crew en gids Abdul. De kamelen dragen onze spullen. De kok voorziet ons dagelijks van overheerlijke en met aandacht gemaakte Marokkaanse gerechten. Hun gastvrijheid, dienstbaarheid en vriendelijkheid is ontroerend groot te noemen. Hun motto “You deserve it”.

Sahara beleving zonsopgangWandel Retraite Sahara Marokko

Na een prachtige zonsopgang en een heerlijk ontbijt trokken we met onze karavaan dieper de woestijn in. We wandelen rustig door de eindeloze zandvlaktes en duinen van de Sahara. Dit doen we grotendeels in stilte. Een kameel draagt je als dat wilt een stukje of een paar uur, omdat het fijn is of omdat je lijf dat wilt. We stoppen op magische plekjes om te lunchen en uit te rusten. Aan het einde van de middag slaat de crew een kamp voor ons op in de schaduw van palmbomen of aan de voet van zandduinen.

Slapen onder de sterrenhemel in de Sahara

We maken onze slaapplaats klaar nu het nog licht is. Er is tijd om elkaar te ontmoeten, te spreken, te lachen, te schrijven, te rusten… Bij zonsondergang komen we samen en zijn we er voor elkaar. Onder het genot van thee en koekjes vult de hemel zich met duizenden sterren. Na een heerlijk lokaal diner, verwarmt het kampvuur ons. De avond vormt zich vanzelf. Alles mag, niks hoeft. Je slaapt onder de blote sterrenhemel, in een 1-persoonstent of in de grote gezamenlijke tent.

Coach programma retraite

Naast het wandelen was er tijd voor oefeningen, meditatie en rituelen die dienend zijn aan de avontuurlijke ervaringen in de woestijn.  Er was geen strak programma, wel een programma afgestemd op de behoeften van de groep en wat er leeft. Mijn ervaring was dat er als vanzelf een ontspannen sfeer ontstaat, met diepgang humor en warmte.

Hamman Ouarzazate

De laatste dag vertrokken we vroeg in de ochtend en maken we onze laatste wandeltocht door het fijne zand. Het busje wacht ons op om ons terug te brengen naar Ouarzazate. Na de lunch laten we ons verwennen in een lokale hammam.