(advertentie)

De mooiste mountainbike routes in Limburg

mountainbiken limburg

De MTB routes in Limburg  gaan allen over grondgebied van verschillende beheerders. Allereerst is het belangrijk om te weten dat je als mountainbiker “te gast” bent bij een aantal van die verschillende organisaties. Het landschapsbeheer in Limburg is in handen van een groot aantal grote en kleinere beheer- en belangenmaatschappijen.

De leukste vakantieplekken in Nederland!

Het Limburgse landschap wordt o.a. beheerd door:

  • Stichting Limburgs Landschap
  • Staatsbosbeheer
  • IKL (Instandhouding kleine landschapselementen)
  • Natuurmonumenten

Dit is maar een greep uit de grote groep organisaties die het Limburgse landschap hoog in het vaandel heeft staan. Al deze partijen doen hun uiterste best om mens en dier in Limburg zo optimaal mogelijk te laten genieten.

Het ontstaan en het nut van “vaste” mtb routes

mountainbiken in Limburg, de mooiste mountainbikeroutes in Limburg

Fotobron en rechten: Trans-Limburg

Bovenstaande partijen zijn ook betrokken bij het mountainbiken door de Limburgse heuvels. De vaste mountainbike routes in Zuid-Limburg mogen derhalve niet zo maar over elk willekeurig hazenpaadje aangelegd worden. Erosie en dieren-leefgebieden spelen vaak een belangrijke rol bij de afwegingen. Hierdoor zijn de mountainbike routes enigszins beperkt en mag men niet zomaar overal doorheen crossen. Om het je makkelijk te maken zijn er een aantal “vaste” routes aangelegd, waarmee men ook weet te voorkomen dat men in secties komt waar mountainbiken ongewenst is.

Meer dan 200 km aan vaste mtb routes

de mooiste mountainbikeroutes in Limburg

Fotobron en rechten: Trans-Limburg

Het is gelukt om inmiddels meer dan 200 km aan fantastische routes aan te leggen. Het moet een helse klus zijn geweest om zo veel kilometers aan mountainbike routes aan te leggen. Op mtbroutes.nl  kan men een overzicht vinden van alle vaste mountainbikeroutes die er zijn in Nederland. Zuid-Limburg heeft een aantal vaste routes, die in totaal zo’n 200 km beslaan.  De een wat mooier, de ander wat pittiger, eentje wat dichterbij, voor de ander heb je de auto nodig enz. Er is echter voor iedereen wel wat moois te vinden. De mountainbike routes vormen altijd een lus; rijders komen dus altijd weer uit bij het startpunt.

Een aantal veel gereden mtbroutes in Limburg zijn o.a

Moutainbike route Brunssum

Voor trailrijders: Ga naar de Brunssemmerheide-route (er zijn er een aantal). Heerlijke trails maar verwacht niet al te veel klimwerk. De klim langs de skibaan (de zwarte berg) is overigens wel een killer die de meeste rijders nog lang bij zal blijven.

Mountainbike route Margraten

Een snelle route! Liefhebbers van snelheid nemen de Margraten route. Landschappelijk, mooie, maar snelle ronde, met toch wat leuke hoogtemeters. Op 30 km krijgt men zo’n  350 hoogtemeters voorgeschoteld. De ronde kent mooie vergezichten en is landschappelijk gezien absoluut de moeite waard.

de mooiste mountainbike routes van limburg

Mountainbike route Epen

Lekker pittig rondje. Verhoudingsgewijs best wel wat hoogtemeters. Leuk afwisselend landschap met conditionele en technische uitdagingen. De mountainbike route van Epen is zeker een zeer interessante ronde voor de wat fanatiekere bikers! De route kent een grillig hoogteprofiel, waardoor er redelijk wat intervalvermogen verlangt wordt.

Mountainbike route Gulpen

Voor de mtb route van Gulpen geldt hetzelfde als voor de Epen route. Vergelijkbaar terrein en ook een goede verhouding hoogtemeters en km’s. Het terrein stelt jezelf en je materiaal af en toe stevig op de proef. De beklimming langs La Rocca naar boven is ook zeker legendarisch te noemen. De laatste 50 meter van dit weggetje laat je vast en zeker snakken naar adem en drijft je hartslag omhoog.  Zeker een aanrader voor de fanatiekere mountainbiker!

Mountainbike route Meersen

Ondanks wat asfalt kilometers is de Meerssen route toch een interessante route. Zeker het gebied rondom de Bergse Heide is geweldig mooi. Hier kom je ook een klim tegen die de 30% aantikt. De Nachtegaal is een bijzondere uitspanning waar je een prima pauze kunt houden om lekker te lunchen. De Meerssenroute is vaak heel erg lang nat. Na een pittige regenbui is het vaak nog een week lang zompig en glad rondom de Bergse heide.

Routes aan elkaar koppelen

Limburg kent vele bosgebieden, bosjes en akkerlandgebied. Hierdoor zijn de mountainbike routes niet dichtbij elkaar gelegen en zijn de verbindingswegen tussen de routes onderling vaak net niet hetgeen wat je zou willen. Stukken asfalt of gewoon oninteressant gebied moet doorkruist worden om op de nieuwe route te komen. Helaas is het niet anders en moet je hier met de vaste routes rekening mee houden. Dat is ook de reden dat de routes relatief kort zijn. Een mogelijkheid om vanuit een plek drie dagen gevarieerd legaal te biken, is daardoor redelijk lastig.

Voorbereiding op mountainbiken in Limburg

Om alles eruit te halen zul je wat voorbereidingen moeten treffen. Zowel op het gebied van navigatie, materiaal en veiligheid zijn er een aantal zaken waarmee je rekening kunt houden om het plezier te vergroten.

Fotobron en rechten: Trans-Limburg

Kaart of GPS routes

Als je graag aan de bak gaat ik Limburg, is het dus zaak dat je een goede mtb kaart aanschaft bij bijvoorbeeld VVV Zuid-Limburg
Of download je routes via mtbroutes.nl.  Als je dit niet goed voorbereidt, ben je veel tijd kwijt aan het vinden van de startpunten van de routes. Soms heb je de auto nodig om vanuit bijvoorbeeld Valkenburg naar de startplek van een vaste route te geraken. Als het geregend heeft, houdt dat in dat je mtb en jijzelf vol modder hangen. Denk dan ook aan wat beschermende doeken voor in je auto of neem wat overkleding mee om je auto netjes te houden.

Welke mountainbike banden op de mountainbikeroutes in Limburg

De keuze van de juiste banden is vaak de helft van het plezier. Vanwege de samenstelling van de ondergrond is het aan te bevelen om zowel in de zomer als de winter te kiezen voor een voorband met een stevig profiel. Goede noppen is voor het insturen op de Limburgse ondergrond essentieel. Vaak kan wat losse kiezel in een bocht, of wat veel druk op de voorvork in een afdaling ervoor zorgen dat je in de problemen komt. Een goed noppenprofiel is dan echt noodzakelijk.
Wat de achterband betreft; bij droog weer is een Racing Ralph, Rocket Ron van Schwalbe of een Fasttrack of Renegade van Specialized een goede optie. Maar ook Maxxis is top. Een Maxxis Ikon achter en een Ardent vóór, vormen een uitstkende combinatie.

Waarom veel locals tubeless mountainbiken in Limburg.

Fotobron en rechten: Trans-Limburg

Veel landbouwers maken als vee-afscheiding of gebiedsafscheiding gebruik van een natuurlijk product. De meidoornhaag. Deze fantastische haag is kenmerkend voor het Limburgse landschap, maar is ook de reden voor heel veel ergernis. De meidoorn heeft echter enorme stugge en lange doorns, die echt overal doorheen gaan. Een mtb bandje biedt hier weerstand aan. Dus veel lekke banden als de meidoornhaag net gesnoeid is. De doorns blijven overigens bij droog weer nog weken lang venijnig scherp. Om veelvuldig lekrijden te voorkomen kan men tubeless rijden met vloeibare latex. De Limburgse locals rijden bijna allemaal met deze combinatie en rijden nog maar zelden lek.

Full suspension of hard tail?

Gebruik je nou het best een full suspension of een hardtail om in Limburg te mountainbiken? Een hardtail kan uitstekend, maar biedt minder comfort dan een fullsuspension. Zeker op langere dagen is het verschil tussen een hardtail en een “fully” opvallend.  Op technische stukken geeft een full suspension meer tractie. Een hardtail is vaker weer wat lichter en directer in de bochten. Er kan meer kapot gaan aan een fs dan aan een ht, wat ook een nadeel kan zijn. Maar om heerlijk te biken in Limburg is het zeker niet nodig om een fs te hebben.

De drie-daagse Trans Limburg mtb route

Fanatieke mountainbikers houden allemaal van stof, zand, modder, gras en grint. Ook hebben ze allemaal een hekel aan asfalt én echte mountainbikers respecteren de regels. De Trans Limburg mountainbike drie-daagse is een route die de regels respecteert én een fantastische ervaring biedt qua mountainbiken. Juist die combinatie maakt deze route zo speciaal. De route wordt aangeboden middels een mtb arrangement met twee overnachtingen op de route. De organisatie regelt vervolgens je bagagetransport en voorziet de deelnemers van een GPS. Men organiseert de tocht zo’n 15 weekenden per jaar.