(advertentie)

Actieve vakantie in de Ardennen

Durbuy kasteel

De Ardennen is een populair vakantiegebied. Dit bosrijke laaggebergte strekt zich over Zuidoost België, Noord-Luxemburg en een klein deel van Noordoost Frankrijk. Deze populaire toeristische bestemming is onderverdeeld in twee delen: de Hoge Ardennen en de Lage Ardennen. Vanwege de prachtige natuur zijn er veel mogelijkheden voor een actieve vakantie in de Ardennen. Sporten zoals fietsen, wandelen, mountainbiken, raften, survivallen, klimmen en kanovaren worden allemaal beoefend in dit mooie natuurgebied. In de Hoge Ardennen vind je de hoogste tippen die tot meer dan 600 meter komen. De hoogste heuvel is de Signaal van Botrange, die is 694 meter hoog. Een andere hoge top van de Hoge Ardennen vind je in de provincie Luxemburg in België, de Baraque de Fraiture is 652 meter hoog. De Lage Ardennen liggen in het zuidwesten van België en in Frankrijk. De heuvels in dit gebied zijn niet hoger dan 500 meter. Het heuvelland van de Ardennen staat ook bekend om de vele kleine riviertjes die in deze streek ontspringen. Zo beginnen de Ambléve, de Semois en de Ourthe allemaal in het Ardense heuvelland.

Enthousiast over een vakantie naar België?

Een vakantie in de Ardennen kan je op veel verschillende manieren besteden. De meest voorkomende vorm is een actieve vakantie. Of je nu met familie, vrienden of collega’s op vakantie in de Ardennen bent, je kunt hier super veel activiteiten ondernemen. Wandelen, fietsen, raften, kanoën, mountainbiken, survivallen, tijdens een actieve vakantie in de Ardennen kan het allemaal! Dit laaggebergte is de perfecte bestemming om een weekendje of een weekje frisse lucht op te snuiven in de prachtige natuur. De vele bossen en heuvels lenen zich hier uitstekend voor.

Wandelen in de Belgische Ardennen

Wandelen in de Belgische ArdennenDe Belgische Ardennen lenen zich uitstekend om heerlijk te wandelen door de mooie natuur van het gebied. Door de bossen en over de heuvels zijn verschillende wandelpaden gemarkeerd. Deze wandelingen zijn in verschillende moeilijkheidsniveaus, er is dus voor ieder wat wils. Er zijn wandelpaden waarop je langs alleen maar verharde paden wandelt, deze kan je goed met kinderwagen of rolstoel wandelen. Er zijn ook wandelingen die je langs onverharde wegen en langs kleine beekjes sturen. Deze zijn minder goed begaanbaar met rolstoel of kinderwagen. Wil je wandelen in de Belgische Ardennen, ga dan even langs de lokale information touristique. Zij hebben actuele wandelkaarten zodat je al wandelend niet voor onaangenamen verassingen komt te staan. De meeste wandelingen zijn aangegeven door middel van witte bordjes met een gekleurd teken erop.

Fietsen in de Belgische Ardennen

Een actieve vakantie in de Ardennen kan je ook fietsend doorbrengen. Zowel fietsen als mountainbiken in de Ardennen is erg populair. Wil je de wielerklassiekers door de Ardennen fietsen? Je uithoudingsvermogen testen op de heuvels? Genieten van de vlakke wegen en de mooie natuur? Voor fietsliefhebbers van alle niveaus is er in de Ardennen plezier te beleven. Ga je voor lange fietstochten over vlakke wegen? Kies dan de RAVelpaden. Deze Réseau Autonome de Voies Lentes paden zijn speciaal voor ‘langzaam verkeer’ zoals fietsers, skaters en ruiters. In de meeste gevallen zijn het geasfalteerde, vlakke paden. In sommige gevallen bestaan de fietspaden uit grind en mos. De bekendste tocht over een RAVel-pad is de Vennbahn. Tijdens deze toertocht fiets je van Aken naar Troisvierges in Luxemburg en kom je langs de mooiste plekjes van de Ardennen.
Net als fietsen, kan je ook heerlijk mountainbiken in de Ardennen. De vele heuvels lenen zich perfect om tegen op te fietsen. Zowel voor de ervaren als de beginnende mountainbiker heeft de Ardennen mooie wegen. In totaal zijn er meer dan 60 mountainbikeroutes. Ben je zelf niet in het bezit van een mountainbike? Geen probleem. In deze omgeving kan je op veel verschillende plekken mountainbikes huren. Zo kan je heerlijk een dag mountainbiken in de Ardennen!

Raften en kajakken

De populairste watersporten in deze regio zijn kajakken en raften. Kajakken kan het hele jaar door op de vele rivieren van deze streek. Raften kan alleen met hoog water. De meeste kans op hoog water heb je in de winterperiode. Let op: in de winterperiode is het erg koud, dus een wetsuite is verplicht! Tijdens het raften ga je met 6 tot 12 personen de wilde wateren te lijf. Verschillende stroomversnellingen en moeilijke bochten moet je met boot en bemanning weten door te komen. Raften over de wilde rivieren in deze streek is een excursie die je niet snel zult vergeten.
Kanoën en kajakken zijn iets rustigere watersporten. Langs de rivieren Lesse, Ourthe en Amblève vind je verschillende verhuurbedrijven die kano’s en kajakken verhuren. Zij brengen je met boot en al naar een beginpunt vanwaar jij zelf terug kunt peddelen over de rivier. Ben je met familie of vrienden op actieve vakantie in de Ardennen? Beoefen dan zeker een watersport!

Vakantie naar de Ardennen boeken? Aanbiedingen bekijken

Survivallen en hiken

Tevens een enorm populaire activiteit tijdens een actieve vakantie in de Ardennen is survivallen. Er zijn verschillende trektochten door de bossen en langs rivieren uitgezet. Eendaagse trektochten voor minder gevorderden en meerdaagse hiketochten voor de ervaren beoefenaar. Survivallen in de Ardennen is een combinatie van zware hindernissen, vermoeiende mountainbiketochten en prachtige wandelingen door de natuur. In de Ardennen zijn meerdere professionele bedrijven die survivaltochten aanbieden. Ben je op zoek naar een activiteit om met vrienden of collega’s te doen? Dan is survivallen zeker een aanrader! Je moet samen de hiketocht of survival door zien te komen en hebt elkaar daar echt voor nodig. Je leert op elkaar vertrouwen en samen doorzetten.

Bezienswaardigheden Ardennen

Wil je tijdens je actieve vakantie in de Ardennen meer dan alleen maar sporten, dat kan! De Ardennen heeft veel leuke bezienswaardigheden. Zo bevindt zich hier het kleinste stadje ter wereld: Durbuy. Het sfeervolle, middeleeuwse dorpje is erg leuk om te bezoeken. De smalle straatjes met kinderkopjes en kleine huisjes uit de Middeleeuwen zijn nog in tact. Een ander leuk stadje in de omgeving is La Roche. In deze populaire toeristische plek is het in de zomermaanden erg druk met toeristen. Het kasteel van La Roche domineerde in de Middeleeuwen de omgeving.  In het oorlogsmuseum bij de ruïnes van het kasteel wordt de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in de omgeving van La Roche verteld. In de bossen en heuvels rondom La Roche kan je prachtig wandelen of mountainbiken tijdens je actieve vakantie in de Ardennen. Houd je van een lekker Belgisch biertje? Dan ben je in de Ardennen op de juiste plek. In deze regio vind je veel brouwerijen van de lekkerste bieren. Blond, bruin, dubbel, tripel het wordt allemaal gebrouwen in deze Belgische brouwerijen. De La Chouffe brouwerij in Achouffe en de Abdij de Orval in Orval kan je allebei bezoeken.  Een andere bekende bezienswaardigheid in de Belgische Ardennen zijn de grotten. De bekende grotten van Han, de grotten van Remouchamps en de grotten van Hotton vind je allemaal in de Ardennen. Deze populaire toeristische trekpleisters kan je het hele jaar door bezoeken.