(advertentie)

Huttentocht Zwitserland

Huttentocht Zwitserland

Zwitserland, het land van prachtige natuur en heel veel bergen. 70% van het hele landschap van Zwitserland bestaat uit bergen, dit land is dus perfect voor een huttentocht. Het land heeft meerdere gebergtes en er zijn ook vele hutten, die onderdeel zijn van een georganiseerde tocht of juist op zichzelf staan. Er zijn in ieder geval genoeg mogelijkheden voor een huttentocht, want Zwitserland biedt alles: van moeilijke tot makkelijke routes en van lange tot korte routes. In dit artikel leest u meer over een huttentocht Zwitserland.

Berghutten in Zwitserland

In Zwitserland zijn bijna alle hutten eigendom van de Schweizer Alpen Clun (SAC). Deze hutten bevinden zich, zoals de naam al zegt, allemaal in de Alpen, dit zijn totaal 153 hutten en ze hebben samen 9200 slaapplaatsen. De hutten van de SAC zijn het hele jaar open en ongeveer tweederde hiervan is permanent of gedeeltelijk bemand. De meeste hutten hebben grote slaapzalen en geen douches, er zijn ook een aantal nieuwe hutten die kleinere slaapzalen hebben en waarbij ook douches aanwezig zijn. Om zeker te zijn van een slaapplaats, is het verstandig om van te voren te reserveren (www.sac-cas.ch). De kosten voor een overnachting variëren tussen de 20 en 40 Zwitserse frank per nacht. Een voordeel is dat je in alle hutten met euro’s kunt betalen.

Naast de SAC is er ook nog de Vereinigung der Akademischen Alpen-Clubs des Schweiz (VAACS), dit is een kleinere organisatie met berghutten in Zwitserland.

Niveau huttentocht Zwitserland

Huttentocht ZwitserlandHet meest bezochte gebied voor een huttentocht is Zwitserland en dan wel de Alpen van Zwitserland, vandaar dat je hier ook de meeste berghutten vindt. In de Alpen vind je een groot aantal wandelroutes in verschillende lengtes en moeilijkheidsgraden. Aan de bewegwijzering kun je zien welke moeilijkheidsgraad de routes hebben. Ook staan er op de bordjes vaak de loopafstand in minuten aangegeven. Een compleet geel bordje geeft aan dat de wandelroute eenvoudig is. Een bordje met een wit/rode markering houdt in dat de route zwaarder is en dat goede bergschoenen en wind- en regenkleding belangrijk zijn. Tot slot heb je ook de blauw/witte markering, dit zijn Alpinisten routes met gletsjers, steile afgronden, ladders en staalkabels en hierbij is het ook belangrijk dat je zeker bent van jezelf.

Huttentocht Zwitserland

Er zijn veel beschikbare huttentochten in Zwitserland. Op de website van SAC kun je een georganiseerde route boeken, maar je kunt ook zelf een bestaande route lopen. Belangrijk is wel dat je enige ervaring hebt met wandelen en als je dit nog niet hebt, dat je dan een route kiest die niet al te moeilijk en lang is. Begin rustig aan! Op de website Berghutten Zwitserland vind je informatie over verschillende routes, maar laat je ook bij het boeken van een huttentocht Zwitserland goed informeren over de moeilijkheidsgraad. Een voorbeeld van een tocht die gemakkelijker is, is huttentocht Kesch-Trek in Graubünden. Deze route bevat goede wandelpaden en de afstanden per dag zijn niet te ver. Ook met kinderen is deze route dus ideaal!

Tip: Laat u vooraf goed informeren bij een bureau over de verschillende huttentochten die beschikbaar zijn in Zwitserland en welke bij uw situatie past.