(advertentie)

Een rondrit op vulkanische bodem in Kaapverdië

Uitzicht Monte Verde

Vandaag nemen we je mee op tour op het Kaapverdische eiland, São Vicente. Het culturele eiland is vooral bekend om zijn bruisende metropool en havenstad Mindelo. Hier overnacht je in charmante boetiekhotels, snuif je de lokale sfeer op van het straatleven en ontdek je de pure smaken van de Kaapverdische keuken. Mindelo is ook de toegangspoort tot het paradijselijke eiland Santo Antão dat enkel met de veerboot te bereiken is. Verblijf enkele dagen in Mindelo om de kleurrijke stad en zijn gebruiken te ontdekken. 

De mooiste natuureizen - ver en dichtbij!

Ook loont het de moeite om meer van het eiland te bezichtigen. Sao Vicente is misschien minder groen dan zijn buureilanden Santo Antao en São Nicolau, maar er is genoeg te doen tijdens je vakantie in Kaapverdië.

Verse kruidenthee tussen de wolken

De Monte Verde is de hoogste berg op het eiland, maar is met  slechts 744 meter niet hoog genoeg om condens op te vangen vanuit de wolken. Hierdoor zijn de bergflanken relatief droog en groeien er niet veel planten. Op heldere dagen heb je hier echter een schitterend uitzicht op Mindelo, de kust en Santo Antão.

Deze plek is niet enkel speciaal vanwege van het uitzicht, maar ook door de bescheiden kruidentuin die er ligt en het verhaal hierachter. Michael, een oudere man uit Mindelo bedacht een ingenieus, maar uiterst simpel idee om aan water te komen. Hij spande een net tussen plastic buizen om de condens die in de wolken zit op te vangen in een waterput. Met dit water besproeit hij zijn kruiden en planten. Van de kruiden maakt hij heerlijke thee en een groene likeur. De drankjes verkoopt hij aan dorstige toeristen. Dit doet hij vanuit een traditioneel stenen huisje waar hij ook laat zien hoe hij de likeur maakt. Een creatief (en lekker) idee van de man om aan inkomsten voor zijn gezin te komen!

Uitgedoofde vulkanen

Het landschap in het binnenland van São Vicente bestaat uit kale bergflanken en uitgedoofde vulkanen. Slingerende wegen voeren langs eenzame rotsblokken en dorre vlaktes. Aan de kust lopen berghellingen steil naar beneden tot ze verdwijnen in het eindeloze blauwe zeewater. Tussen deze rotsen vormden zich verborgen stranden waarvan de meesten slechts bereikbaar zijn met een 4×4 voertuig. 

Vissersbootjes Sao Vicente

Kleurrijke vissersbootjes klaar om woelige golven te trotseren

Kleurrijke vissersdorpjes

Sommige stranden zijn wel makkelijk toegankelijk en zijn de thuisbasis voor lokale vissers. Dagelijks duwen ze er hun kleurrijke boot de zee op om de ruwe wateren te trotseren en een dagverse tonijn of wahoo aan de haak te slaan. De vissers wonen in slaperige vissersdorpjes die slechts tot leven komen in het weekend en in de zomertijd. In ieder dorpje staan een paar restaurants die verse vis en lokale producten serveren aan voorbijkomende toeristen. De ideale kans om even te genieten van al dat lekkers op een zonnig terras en een duik te nemen in het verfrissende zeewater. 

Na een dagje touren op het eiland met een lokale gids of huurwagen keer je terug naar de stad Mindelo met het vrije gevoel dat leeft op alle eilanden van Kaapverdië.