(advertentie)

Positieve en negatieve eigenschappen van de zon

Positieve en negatieve eigenschappen van de zon

De laatste jaren wordt er steeds meer gehamerd op het feit dat we goede zonbescherming moeten gebruiken. Je zou bijna het idee krijgen dat je niet meer naar buiten mag. Maar de zon heeft ook een aantal positieve eigenschappen.

  • Ze helpt bij de aanmaak van vitamine D.
  • Ze verbetert onze algemene gemoedstoestand. Wanneer de zon schijnt, ben je vaak een stuk vrolijker.
  • Ze reguleert onze melatonine aanmaak. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die 2 uur per dag buiten zijn, 13% meer melatonine aanmaken in de avond. Het kan dus zijn dat je door wat extra daglicht ’s avonds makkelijker in slaap valt.
  • Bepaalde soorten stralen van de zon kunnen helend werken bij bepaalde (huid)ziektes. 

Toch is het terecht dat men steeds meer benadrukt dat we goede zonbescherming moeten gebruiken. De zon heeft namelijk ook een aantal belangrijke negatieve eigenschappen.

  • Ze kan huidkanker veroorzaken en ons DNA beschadigen. Dit gebeurt vaak bij overmatige blootstelling aan de zon en/of slechte zonbescherming. De zon beschadigt je huidcellen en je DNA. Je huid maakt melanine aan om zich tegen de schadelijke uv-stralen van de zon te beschermen. Dat ‘gezonde bruine kleurtje’ is dus eigenlijk helemaal niet zo gezond. Het betekent dat je huid schade heeft opgelopen. Verbranden is voor je huid nog veel erger. Niet alleen ga je vervellen (je huid stoot de beschadigde huidcellen af) en is daarmee je vakantie verpest, het vergroot ook de kans op huidkanker.
  • Ze is de nummer 1 oorzaak van huidveroudering. Uit onderzoek is gebleken dat de zon tot 90% van de huidveroudering veroorzaakt! Niet alleen bij overmatige blootstelling aan de zon. Daglicht (dus niet alleen zonlicht) brengt al binnen een minuut schade toe aan je huid. Daar voel en merk je vaak niks van. Het kan jaren duren voor de schade zichtbaar wordt. Dit uit zich vaak in rimpels, pigmentvlekken en huidverslapping.
  • Ze brengt schade toe aan onze ogen. uv-stralen zijn slecht voor onze ogen. Uiteindelijk kan het zelfs leiden tot (ernstige) vermindering van het gezichtsvermogen.

zonvakantie